Ředitel Ježek řeší budoucnost knihovny; Čunek prý sežene finance

Praha - Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek dnes předal ministru kultury Václavu Jehličkovi návrh, který by měl vyřešit, jak bude v budoucnosti knihovna vypadat. Na řešení v současnosti společně pracují odborníci ministerstva a knihovny a za několik dní ho hodlají představit veřejnosti. Vicepremiér Jiří Čunek se dnes nechal slyšet, že na novou budovu najde v rozpočtu finance.

Nové řešení vychází z ekonomické situace a finančních prostředků, které má resort kultury momentálně k dispozici, uvedl dnes mluvčí ministra Jan Cieslar. Znamená-li toto řešení stavbu nové budovy „chobotnice“ podle návrhu Jana Kaplického, či jinou variantu, nechtěl komentovat.

Čunek na knihovnu sežene peníze

Vicepremiér Jiří Čunek dnes ale prohlásil, že se zasadí o to, aby vláda našla v rozpočtu chybějící peníze na stavbu knihovny. Vláda zatím počítala s částkou 1,9 miliardy korun, podle Čunka by Kaplického projekt stál asi tři miliardy a on by chybějící miliardu chtěl sehnat v rámci jednání o rozpočtu. Jiné odhady nákladů na stavbu se ale pohybují spíše mezi čtyřmi až pěti miliardami korun.

Za klíčové dále Čunek považuje kromě finančního zajištění to, aby pražský magistrát převedl pozemky na Letné na Národní knihovnu. Zajištění prostředků podle něj ale není záležitostí příštího roku, spíše příštích dvou až tří let.

Jasná tečka za soutěží

Po několika měsících jednání týmu Národní knihovna složeného ze zástupců města, státu, zadavatele soutěže a architekta, se z iniciativy prvního náměstka MK Františka Mikeše znovu musel angažovat antimonopolní úřad. Šéf úřadu Martin Pecina si zatím nechává vypracovat posudky z oblasti mezinárodního práva a radí se s odborníky v Bruselu, podle něj ale byla soutěž v pořádku.

Podle Ježka je zásadní překážkou projektu to, že Národní knihovna nemá podepsanou smlouvu o prodeji pozemku. Počátkem května proto vyzval dopisem primátora, aby Praha pozemky knihovně prodala. Primátor ale trval na tom, že musí být učiněna „jasná tečka“ za regulérností, či neregulérností soutěže a následně musí ministerstvo kultury rozhodnout, zda projekt zruší, nebo v něm bude pokračovat.

Budova Národní knihovny
Zdroj: ČT24