Nový zákon může vést k neodborným zásahům do památek

Praha - Nový památkový zákon, který chystá ministerstvo kultury, vyvolal kritiku především kvůli záměru přehodnotit dosavadní seznam památek. Památkáři nyní řeší další problémový bod normy. Nelíbí se jim, že k některým zásahům u památek nebo přímo na nich by už nemuselo být potřebné povolení památkového úřadu.

V současné době byl souhlas Národního památkového ústavu potřeba vždy, podle návrhu ministerstva kultury by byl ale třeba pouze v závažných případech, například při stavbě na památce, změně stavby u kulturní památky, případně restaurování. Naopak bez povolení by bylo možné umístit reklamní billboard nebo provádět udržovací práce.

S takovou změnou řada památkářů ale nesouhlasí. Obávají se, že zásahy by mohly být nekontrolovatelné. „Když se zasahuje do památky, je třeba u toho mít odborníka, který by rozhodl o tom, jaký zásah možný je, a jaký ne,“ argumentuje památkářka Dana Novotná. Posudek úředníků, neboť o povolení by měly nově rozhodovat obce, nemůže být podle ní dostatečně odborný. „Státní instituce má přece jen větší míru nezávislosti než městský odbor, který je pod různými tlaky,“ souhlasí s ní Richard Biegel z Klubu za starou Prahu.

Ministerstvo kultury se ale zneužívání nového návrhu nebojí. Stanovisko úředníka lze napadnout a přezkoumat, uklidňuje památkáře právník Jiří Klusoň z Odboru památkové péče ministerstva kultury. Památkáři ale tvrdí, že než dojde ke zrušení nekvalifikovaného rozhodnutí, může být objekt už nenávratně poškozen.