V Česku se objevily vozy Mitsubishi, které nejde přihlásit

Praha - Na českém trhu se objevily nové vozy značky Mitsubishi, které neplní evropské ani české homologační požadavky a nejde je proto v tuzemsku přihlásit do provozu. Jde převážně o modely Pajero a L200, které byly původně určené zřejmě do Spojených arabských emirátů. Sdělila to dnes mluvčí dovozce Ivana Zimová.

Společnost M Motors CZ, která na českém trhu japonskou značku Mitsubishi Motors zastupuje, oznámila výskyt nehomologovaných aut ministerstvu dopravy. Ministerstvo by mělo informovat všechny městské úřady s rozšířenou působností, zodpovědné za registrace nových vozů, a STK stanice.

Podle Zimové se na tyto vozy od „šedých dovozců“ nevztahuje celoevropská záruka Mitsubishi Motors, auta neplní emisní normu Euro 4, při opravách nelze použít evropské dílenské příručky a při kontrole vozů nefunguje diagnostika, neboť není k dispozici potřebný software.

Homologační štítek nesplňuje požadavky směrnic EU, nejsou schváleny dle příslušné směrnice pro elektromagnetickou kompatibilitu, nemusí být vybaveny imobilizérem, často nemají airbagy a nejsou vybaveny systémem naklápění světel z místa řidiče.

„Všechny tyto uvedené skutečnosti ve svém důsledku způsobí, že přivezený vůz nemůže být v České Republice registrován. Některé tyto vozy mohou být vybaveny i německými registračními doklady, ale to v žádném případě není důkazem plnění evropských směrnic a není možné tyto vozy ztotožnit s dosud schválenými modely na českém trhu,“ dodala Zimová.

Vozy jsou na první pohled velice podobné těm evropským, ale jejich původ je rozpoznatelný podle identifikačního štítku, který má část údajů uvedenou v arabštině, v některých případech i podle identifikačního čísla vozu takzvaných VIN.

Mitsubishi loni na českém trhu prodalo 1500 osobních a lehkých užitkových aut, z toho Pajero a L200 tvořily téměř jednu čtvrtinu.