Paroubek o modernizaci strany: Potřebujeme mladší a vzdělanější voliče

Pardubice - Sociální demokracie chce získat širší voličskou základnu a soustředit se hodlá především na mladší a vzdělanější obyvatele. Na víkendové programové konferenci to ve svém projevu přednesl předseda strany Jiří Paroubek. Modernizace strany má být spolu s přijetím „Programu naděje“ klíčem k výhře v podzimních senátních a krajských volbách.

Ve svém odpoledním projevu vyzdvihl Jiří Paroubek úspěchy ČSSD s modernizací strany, kterou začala po prohraných parlamentních volbách v roce 2006. Do té spadá například přímá volba předsedy nebo vnitrostranická referenda. Zdůraznil, že pro další modernizaci strany je nutný lepší kontakt s veřejností například prostřednictvím internetu nebo stranického intranetu. Podílet se na něm bude i čtrnáct odborných týmů pro jednotlivé oblasti, na příklad pro mladou gereaci, pro Pražany, pro střední třídu, ale i pro vnitrostranické vzdělávání.

Chceme podporu vysokoškoláků, vzkazují socialisté

Za prioritní považují sociální demokraté získat větší počet stoupenců. Soustředit se hodlá především na vzdělanější a mladší voliče, kteří zatím preferují především ODS nebo zelené. Hlavní cílovou skupinou se podle Paroubka stanou vysokoškolští studenti. Z těch zatím sociální demokracii podporuje pouze 14 procent.

„Programové konferenci jsem předložil materiál, ve kterém je uvedeno, jaké jsou cíle v jednotlivých oblastech modernizace, co se povedlo splnit a co je před námi. Projekt modernizaci má zvýšit konkurence schopnost sociální demokracie vůči ostatním politickým stranám a být určitou zárukou budoucích volebních úspěchů,“ shrnul záměry strany její předseda.

Předseda ČSSD svůj projev přednesl v rámci programové konference strany, která během dneška a zítřka probíhá v pardubické ČEZ Aréně. Zde sociální demokraté představiI v tzv. „Programu naděje“ strategii a témata pro podzimní senátní a krajské volby. Zaměří se na odstraňování reforem, které spustila vláda ODS, zejména zrušení poplatků ve zdravotnictví. Posílit chtějí sociální politiku a zaručit se o rovnoprávnost žen. Paroubek tak navázal na projev stínové ministryně pro ženu a rodinu Anny Čurdové.

Programová konference probíhá do zítřka, vystoupí na ní i bývalý kandidát ČSSD na prezidenta Jan Švejnar nebo eurokomisař Vladimír Špidla, bývalý předseda ČSSD.