Kojenci platit poplatky nebudou, koalice se dohodla

Praha - Lídři vládních stran v noci našli kompromis ve sporu o zdravotnické poplatky. Dohodli se na zrušení poplatků pro novorozence a na postupném zrušení poplatků pro děti do šesti let. Novinářům to řekla poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová s tím, že to považuje za rozumný kompromis. U dětí do 15 let by měl být snížen pětitisícový limit na 3000 korun.

„Kompromis je společným úspěchem dohody a myslím si, že ten návrh, který jsem podala, přispěl k tomu, že se urychlila revize poplatků,“ řekla poslankyně Michaela Šojdrová. 

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek po pětihodinovém jednání novinářům řekl, že znovu koalice fungování poplatků posoudí za rok, a to zejména s ohledem na důchodce. Nyní podle něj musí straničtí lídři dohodu projednat se stranickými kluby. Doufá, že ji poslanci akceptují. 

Menší koaliční strany neprosadily požadavek na zrušení poplatků pro seniory ani požadavek na snížení ročního limitu zdravotnických výdajů 5000 korun na dvě procenta z ročních příjmů člověka. Podle Topolánka ale seniorům nahradilo výdaje za regulační poplatky navýšení důchodů.

K9 se společnou schůzkou čekala na to, jak dopadne jednání Ústavního soudu, který řešil návrh opozice na zrušení zdravotnické části vládní reformy veřejných financí. Soud ale minulý týden návrh zamítl a regulační poplatky tak nadále zůstávají v platnosti. Ze zdůvodnění vyplývá, že reformy zdravotnictví jsou v kompetenci zákonodárců a že se soudci rozhodli přistoupit k problematice spíše zdrženlivě.

Místopředseda výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) v pořadu Události, komentáře uvedl, že sice není rád, že se změny dělají tak rychle, mohlo se počkat, a poté zanalyzovat data, ale považuje za velmi dobré, že se dokázali mezi třemi koaličními partnery racionálně domluvit. „Dohoda není předmětem žádné protihodnoty výměnou za nějaké hlasování jiné,“ dodala zároveň Šojdrová.

„Velmi těžce odpracovaný kompromis,“ komentoval dnešní jednání předseda zelených Martin Bursík. Předsedové stran se shodli na tom, že pro tuto chvíli považují problematiku poplatků za uzavřenou a hodlají se věnovat dalším krokům reformy zdravotnictví.

S dohodou na úpravách poplatků ve zdravotnictví plně nesouhlasí místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Plánované zrušení poplatků pro novorozence, děti do šesti let a snížení ročního limitu pro děti do 15 let z 5000 na 3000 korun považuje za jistý pozitivní posun, ale nelíbí se jí, že ODS odmítla diskutovat o dalších požadavcích menších koaličních stran, například o poplatcích za recepty a hospitalizaci. Nebude proto akceptovat dohodu o tom, že členové koaličních stran nebudou na toto téma podávat žádné jiné návrhy.

Pro vládu je společná dohoda velmi důležitá. Když lídři nepřijdou s kompromisem, bude totiž zřejmě část poslanců menších stran s opozicí prosazovat odbourání některých plateb už na červnové schůzi sněmovny, která začíná v úterý. „Rozumově se neprotínáme, politicky se budeme muset protnout,“ řekl ČT Julínek.