Greenpeace vyhlásili v Brdech samostatný stát Peaceland

Míšov - Aktivisté hnutí Greenpeace, kteří už pět týdnů blokují radarovou kótu 718 v Brdech, dnes na místě vyhlásili samostatný stát Peaceland, jehož občané odmítají umístění amerického radaru v Brdech. Podle mluvčí Greenpeace a "občanky" Peacelandu Lenky Borákové má stát vlastní vlajku, hymnu, deklaraci nezávislosti a hranice. Občané Peacelandu na svém území nedovolí přítomnost zbraní. Pokud za nimi opět přijdou ozbrojení vojenští policisté, odmítnou se jim dle Borákové legitimovat.

Aktivisté na tajnou akci, která byla nachystána na dnešní poledne, pozvali i novináře. Vyhlášení státu se ale pozdrželo o téměř dvě hodiny. Vojenská policie dnes oproti minulým týdnům značně zpřísnila režim a na kótu žádné novináře nepustila.

Dnešní akce aktivistů však podle mluvčího vojenské policie Jana Čermáka na situaci nic nemění. „Vyhlášení fiktivního státu osobami, které se na území vojenského prostoru zdržují protiprávně, a jakási pravidla, postup vojenské policie vůči těmto osobám nijak neovlivní,“ řekl.

Aktivisté si místo kolem kóty vykolíkovali a tvrdí, že radar už nespadá do
České republiky, ale do jejich země. O jeho umístění prý bude muset
americká vláda jednat s novým státem, nikoliv s Českou republikou. Zdůrazňují, že jejich dnešní krok není žádná recese.

„Pokud nám osoba pohybující se ve vojenském prostoru bez platného povolení odmítne prokázat svoji totožnost, můžeme ji zadržet a předvést na Policii ČR ke zjištění totožnosti. To se už dnes v jednom případě stalo, takže jsme onu osobu v souladu se zákonem předvedli,“ komentoval Čermák. I přes dnešní přísnější postup zopakoval, že „žádné silové řešení situace není na pořadu dne“. 

Postup policie se už příliš nezamlouvá některým místním. "To je fajn, oni
jsou na kopci pět týdnů a nikdo je tam odtud nevyvede, ale já, když půjdu na houby, tak mě zatknou," řekl jeden z místních lidí.