Topolánek nechce, aby byl Tlustý brán jako člen ODS

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek dnes prohlásil, že v tuto chvíli nepovažuje Vlastimila Tlustého za poslance ODS. Topolánek požádal novináře, aby nepsali, že Tlustý prezentuje ODS. Neformálně už ho nepovažuje za stranického kolegu. Topolánek tak reagoval na Tlustého výroky v nedělních Otázkách - podle něj Topolánek táhne stranu ke dnu; Tlustý kritizoval i Topolánkovu dovolenou v Itálii.

„Poslanec Tlustý není ODS, jak on sám tvrdí. ODS tvoří 29.000 členů, které si on bere jako rukojmí a kteří s ním v drtivé většině nesouhlasí,“ uvedl. „To, že byl zvolen na kandidátce ODS, neznamená, že ho dnes pokládám za svého poslance,“ řekl Topolánek.

Tlustý v reakci řekl, že je „zrovna taková ODS jako on“ a že Topolánek naštěstí nerozhoduje o tom, kdo prezentuje stranu. Dodal, že ve středočeské ODS cítí většinovou podporu. Tlustý se navíc domnívá, že premiérova „podrážděná reakce“ v podstatě dává za pravdu jeho kritice. „Moje konstatování, že špatně reprezentuje ODS a zrazuje vlastně její program, a tím ji táhne ke dnu před krajskými volbami, je pravdivý popis stavu věcí,“ prohlásil.

Kdyby Tlustý a jeho straničtí spojenci ODS opustili, případně zcela vypověděli poslušnost při hlasováních o vládních návrzích, vážně by to ohrozilo již tak křehkou vládní většinu ve sněmovně. Kabinet se totiž ve dvousetčlenné dolní komoře opírá jen o 100 koaličních poslanců a v klíčových okamžicích i o dva bývalé sociální demokraty Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Další bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý hlasuje většinou s ČSSD.

Současná politika ODS se nelíbí ani poslancům Schwippelovi a Ranincovi, kteří s Tlustým bojují proti církevním restitucím. „Atmosféra není dobrá. To, co jsme za dva roky od voleb jako ODS dosáhli, nepovažuji za příliš dobrý výsledek,“ řekl ČT Raninec.