První červen byl na silnicích nejtragičtější nedělí roku

Praha - První červnovou neděli zemřelo na českých silnicích osm lidí, dalších 175 se zranilo. Z hlediska úmrtí při nehodách jde zatím o nejtragičtější neděli letošního roku. Vyplývá to z neoficiálních policejních statistik. Policisté evidovali v sobotu a v neděli celkem 655 nehod, což je o 112 více, než si vyžádal letošní nejtragičtější víkend na konci února, kdy zemřelo 11 lidí.

První červnový den tak navázal na předešlý tragický měsíc, kdy při nehodách zemřelo 78 lidí, tedy nejvíc v letošním roce. Zatím nejvíce úmrtí v jednom dni od začátku roku evidují policisté ve středu 13. února, kdy při 471 nehodách zemřelo deset lidí a sedm se zranilo.

Nejvyšší počet nehod zaznamenala policie o víkendu ve Středočeském kraji. Při 126 haváriích zemřel jeden člověk. Druhá byla Praha s 87 nehodami. Naopak nejbezpečnější byly silnice v Libereckém kraji, kde řidiči nahlásili jen 21 havárií. Dvě oběti si vyžádaly nehody v Ústeckém a také v Jihomoravském kraji.

První víkendová oběť zemřela až v noci ze soboty na neděli, kdy smrtí cyklisty skončila nehoda na silnici I/35 ve Všestarech na Královéhradecku. Dva mrtvé a čtyři zraněné si pak po poledni vyžádala nehoda na silnici I/13 z Mostu do Chomutova.

O život přišla v neděli také třiadvacetiletá řidička, která nezvládla řízení mezi obcemi Podveky a Český Šternberk. O rok mladší spolujezdkyně utrpěla pohmožděniny a sanitka ji převezla do nemocnice. Na Prostějovsku zemřel dvaatřicetiletý řidič dodávky, když s autem narazil do stromu. Jeho o deset let mladší spolujezdec se lehce zranil.

V letošním květnu zemřelo na tuzemských silnicích o pět lidí více než loni ve stejnou dobu. Dalších 330 osob se při nehodách zranilo. Oproti loňskému roku však klesl počet nehod téměř o tři tisíce. V letošním květnu totiž evidovali policisté 13 042 havárií.