Studenti pražského gymnázia Pod Vyšehradem chtějí protestovat

Praha - Na pražském Soukromém gymnáziu Pod Vyšehradem dnes učitelé odmítli zkoušet jednoho z maturantů. Podle nich student neměl vůbec nárok k maturitě jít, protože propadl na konci roku ze španělštiny, přesto nakonec odmaturoval. To se nelíbí jiným studentům, zítra chtějí protestovat.

Hádky a spory provázely maturity na pražském gymnáziu Pod Vyšehradem, jeden ze studentů podle některých učitelů i spolužáků vůbec neměl maturovat. Ačkoli propadl na konci roku ze španělštiny, ani neudělal první opravnou zkoušku, dostal prý ještě další šanci. Učitelka Tereza Krupková uvedla, že student při testu dostal dvě pětky a od zástupkyně ministerstva za tři, takže z toho vyšla čtyřka. Ale doklad o tom, že by se přezkoušení účastnil někdo z ministerstva neexistuje. Učitel Adam Horálek dodal: „Máme podezření, že jeho cesta k maturitě je pofidérní.“ Někteří učitelé odmítli studenta při maturitě zkoušet, podle Terezy Krupkové nesouhlasí s průběhem předchozí zkoušky.

Celou dobu na průběh maturit dohlížel i otec studenta, prezident polikliniky Modřany Jaroslav Barták, vyjádření však poskytnout nechtěl. Ředitelka školy Miroslava Kurková původně slíbený rozhovor na kameru nakonec také odmítla, prý se nic nestalo: „Někteří profesoři měli výhrady, ale jenom z nepochopení.“

Student nakonec odmaturoval, přestože mu podle informací České televize původně komise navrhovala hned tři nedostatečné. Případem se nyní pravděpodobně bude zabývat Česká školní inspekce.