Tlustý chce kvůli církevnímu zákonu zřídit parlamentní komisi

Praha - Návrh vládního zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi měl být jedním z bodů na červnové schůzi sněmovny. Poslanci ale odsouhlasili návrh Vlastimila Tlustého, aby bylo projednávání návrhu vyřazeno z programu dnešní schůze. Naopak do něj prosadil bod, v jehož rámci budou poslanci rozhodovat o zřízení dočasné parlamentní komise, která by se řešením majetkového vyrovnání zabývala. Tlustý, společně se svými dvěma stranickými kolegy a opozicí, vládní předlohu odmítají podpořit, čímž jí brání projít v prvním čtení.

„Rebelujícím“ poslancům v zákoně, na kterém se s vládní koalicí shodli také představitelé sedmnácti církví, chybí především podrobnější definice a vyčíslení hodnoty vydávaného majetku. Její výšku považují poslanci za nestandardní a nadhodnocenou, stejně jako vykazovaný objem restituovaného majetku. Ten je podle Jana Schwippela (ODS) v zákoně výrazně vyšší než v historických pramenech.

Schwippel ale stále doufá, že se na jednání poslaneckého klubu podaří přiblížit odlišné představy. „Moc tomu ale nevěřím,“ dodává poslanec, který je podle svých slov loajální hlavně k voličům.

Hašteření kvůli zákonu

Poprvé se poslanci návrhem zabývali 29. dubna, den před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě. Sněmovna tehdy na návrh poslance ODS Vlastimila Tlustého přerušila projednávání normy do doby, než ji vláda doplní o definici a ocenění majetku, kterého se má zákon týkat.

Vláda ještě 30. dubna na svém mimořádném zasedání schválila doplněný návrh zákona. Kabinet normu doplnil o definici vydávaného majetku a ocenění budov a pozemků. Vláda měla podle Tlustého, který měl k zákonu výhrady ještě před samotným projednáváním ve sněmovně, doplnit předlohu tak, aby byl jasný rozsah či definice majetku, kterého se předloha týká. Spory se vedou také o plánovanou šedesátiletou délku splátek.

Naposledy se pokusilo vedení ODS přesvědčit nespokojené poslance 20. května. Jednání však bylo neúspěšné. Zelení považují výsledek dnešního jednání za obstrukci, lidovci chtějí dát ODS ještě čas, aby si ve svých řadách udělala pořádek. „Norma se zásadně zpolitizovala a o věcné řešení nikomu nejde. Je to politický boj uvnitř ODS,“ reagoval předseda lidovců Jiří Čunek. Podle premiéra Topolánka má každý své problémy, které si musí uvnitř strany vyřešit sám.    

Finance pro církve podle vládního návrhu zákona
Zdroj: ČT24