Policie dopadla muže, kteří v Česku vykradli přes třicet bytů

Brno - Kriminalisté zadrželi minulou středu dva muže z jižní Moravy, kteří od počátku letošního roku vykradli v celé republice 33 bytů a způsobili škodu za více než 1,2 milionu korun. Je to jeden z největších případů vloupání do bytů, který byl v uplynulých letech v Česku odhalen, zhodnotil zásah kriminalista Antonín Hrdlička z jihomoravské policejní správy.

Dvojice mužů ve věku 44 a 54 let si vybírala byty v činžovních domech na rušných sídlištích velkých měst. Pachatelé byli schopni vykrást dokonce dva až tři byty najednou. Dovnitř se dostali po vypáčení vstupních dveří. Z bytů brali hlavně peníze, šperky, počítače a mobilní telefony.

Byty zloději navštěvovali v dopoledních hodinách a většinou vykradli dva až tři najednou. Vloupali se do bytů po celé republice. Největší škodu, zhruba 260 tisíc korun, způsobili v Pardubicích.

Policie je dopadla za pomoci informací získaných od občanů po dvou měsících pátrání. „Oba obvinění už byli pro stejnou trestnou činnosti v minulosti osouzeni, jeden dokonce v deseti případech,“ uvedla kriminalistka Leona Vejnárová. Mužům hrozí až osm let vězení.