Prezident Klaus byl úspěšně operován, má nový kyčelní kloub

Praha - Prezident Václav Klaus dnes ve Fakultní nemocnici Na Bulovce podstoupil plánovanou operaci kyčelního kloubu. Operace podle mluvčího prezidenta Radima Ochvata dopadla úspěšně. O prezidentovo zdraví se nyní stará petičlenný tým odborníků v čele s přednostou Ortopedické kliniky FN Na Bulovce Pavlem Dunglem, jenž vedl tým lékařů, který Klause operoval.

Klaus podstoupil v pondělí předoperační vyšetření. Podle dostupných informací měl potíže s kyčlí už léta, proto mu nyní lékaři vyměnili kyčelní kloub za umělý. Operaci hlava státu už jednou odložila kvůli prezidentské volbě.

„Operační výkon spočívá v implantaci náhrady kyčelního kloubu. Je to necementovaný model, který se dělá u mladších, sportovně aktivních jedinců,“ upřesnil Dungl. Zotavování by mělo trvat zhruba tři měsíce. Zákrokem prezident zdůvodnil i svou nepřítomnost na letní olympiádě v Číně.

Oddělení FN Na Bulovce si prezident vybral sám. Nevyužil tak specializované prezidentské apartmá v Ústřední vojenské nemocnici. V závěrečném ůčtu bude muset zaplatit kromě nadstandardu i zdravotnické poplatky. „Pobírá stravu stejně jako všichni ostatní pacienti,“ dodal Ochvat.  

Výměnu kyčelního kloubu potřebují v Česku ročně tisíce lidí. Umělý kloub dostávají lidé po úrazech, zánětech nebo při degenerativním onemocnění, jako je artróza. Čekací doba na zákrok se pohybuje od dvou měsíců do dvou let. Operace trvá několik hodin. Pacient by měl v nemocnici zůstat asi týden.