Julínek: Poplatky za novorozence by se nemusely platit od září

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek prohlásil, že by se poplatky za novorozence nemusely platit už od září. Zatím ale není jasné, zda jako „nosič“ změn v poplatcích poslouží připravovaný koaliční návrh, nebo již hotová novela Michaely Šojdrové. Ta je již v programu nynější sněmovní schůze a lidovecká poslankyně ji zatím nenavrhla z něj vyřadit. Koalice se včera shodla na zrušení poplatků pro novorozence a postupné rušení poplatků pro děti do šesti let, u dětí do 15 let pak na snížení ročního limitu na 3000 korun.

Od září by také nemuseli už platit dárci orgánů a ti, kteří jsou v ústavech na základě soudního rozhodnutí. Od ledna by pak neplatily děti do 6 let a snížil by se limit u mladistvých pro odvod. Žádná strana ale neprosadila vše, co chtěla. Úlevy přijdou na půl miliardy korun.

Za to ale chtějí předsedové stran, aby se nepředkládaly jiné návrhy než ten koaliční: „Návrhy dosud předložené budou staženy a nebudou projednávány,“ prohlásil premiér Mirek Topolánek. Lidovecká poslankyně Šojdrová ale svůj návrh stahovat nechce - nabízí koaličním partnerům, aby se na jejím návrhu podíleli. „Připadá mně to neslušné a škoda, že lidovci tu svou nálepku, že neumí držet slovo, dokazují,“ reagoval na to ministr Julínek.

Koaliční špičky se po včerejším nočním jednání o poplatcích snaží zajistit podporu všech svých poslanců.  Předsednictvo KDU-ČSL, které se sešlo hned ráno, doporučilo celostátnímu výboru strany, aby takové usnesení přijal. V poledne to udělal také poslanecký klub lidovců, byť s určitými výhradami, neboť se v dohodě nedostalo na důchodce. Úplné osvobození důchodců od poplatků už lidovci nepožadují, rádi by jim ale snížili roční limit, nad který se už poplatky neplatí.

Poslankyně Michaela Šojdrová chtěla nejprve svůj návrh na zrušení poplatků pro novorozence odložit. Po dnešním jednání poslaneckého klubu se ale strana dohodla, že by měl ve sněmovně zůstat. KDU-ČSL by na jeho základě chtěla do sněmovny dostat co nejdříve širší koaliční dohodu, ke které včera večer dospěla takzvaná K9. 

S výsledky nočního jednání jsou stále nespokojení někteří politici menších vládních stran. „To je velmi málo a svědčí to o tom, že ODS nemá zájem dělat nějaké větší ústupky,“ prohlásil například lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Opozice zastává názor, že od poplatků je třeba osvobodit děti až do 18 let věku a o starobní důchodce. Koalice se domluvila na tom, že se k poplatkům znovu vrátí zhruba za rok. Zaměří se hlavně na to, jaký dopad mají na důchodce.

Poplatky za novorozence by se zrušily od září  

Podle Julínka by návrh na zrušení poplatků za novorozence mohla sněmovna projednat na své srpnové schůzi, a to ve zrychleném řízení. Schválit by ho mohla bez delšího projednávání v jediný den. „Předpokládáme, že by to opozice neměla vetovat,“ uvedl. O srpnové mimořádné sněmovní schůzi se zatím ale spekuluje jen v kuloárech. Svolána dosud nebyla. Po skončení červnového zasedání je tedy další naplánováno až na září. 

Lídři vládních stran se včera v noci dohodli na zrušení poplatků pro novorozence a na postupném zrušení poplatků pro děti do šesti let. U dětí do 15 let by měl být snížen pětitisícový limit na 3000 korun.