Volvo nabízí alternativní paliva

Brno - Závislost na stále dražší naftě chce snížit Volvo a na brněnském veletrhu Autotec nabízí nejen vlastní program na snižování spotřeby paliva, ale i novinky, které využívají alternativní zdroje nebo třeba syntetickou naftu. Společnost také podle dřívějších informací začne příští rok sériově vyrábět nákladní auta na hybridní pohon. Podobným směrem se ubírají i některé další světové značky.

Švédská automobilka do vývoje úsporné hybridní technologie investovala desítky miliard švédských korun (v českých korunách zhruba trojnásobek). Už nyní několik vozů používají některé evropské odpadní firmy. „Tato fáze provozních testů je posledním krokem intenzivního vývoje hybridních soustrojí pro užitková vozidla,“ uvedl prezident a výkonný ředitel koncernu Volvo Trucks Stafan Jufors.

Hybridní motory kombinují benzinový pohon s elektrickým, což vede k úspoře pohonných hmot. Někteří výrobci tuto technologii považují za budoucnost automobilismu.

Volvo ale nabízí i další alternativy. V Brně představuje nákladní vůz Volvo poháněný syntetickou naftou, která je vyráběna z biomasy. Paliva vybralo Volvo na základě celkového zhodnocení energetické a ekologické náročnosti od výroby až po spotřebu. Na Autotecu firma prezentuje i program Fuelwatch, zaměřený na snižování spotřeby paliva. Mezi šest způsobů, jak spotřebu snížit, řadí správnou specifikaci vozidla, dodržování preventivní údržby, školení řidičů, používání inovativních prvků pro snížení spotřeby či používání vhodných pneumatik.