Brněnský Autotec je zaměřený na alternativní pohony

Brno - Na brněnském výstavišti začal Autotec - jeden z největších světových veletrhů užitkových aut. K jeho hlavním tématům patří alternativní pohony. Ty postupně zavádějí i naši dopravci.

Výrobci se chtějí pojistit i pro případ, že by cena nafty dále rostla jako nyní. V Česku stojí litr více než 35 korun a podle mnohých odhadů to bude ještě víc. Některé značky sází na zemní plyn, jiné přicházejí s hybridními pohony a Nissan by chtěl v Evropě už za pět let prodávat auta na elektrický pohon. V Brně ho zatím nepředstavil, o novinky ale na výstavišti nouze není.

Autobus na etanol vyprodukuje při svém provozu až o devadesát procent méně oxidu uhličitého než autobusy dieselové a jeho provoz je i levnější. K jeho provozu nepotřebujete ropu a stačí pouze etanol, který se vyrábí z kukuřice, obilí nebo dalších přírodních materiálů, uvedl ředitel autobusové dopravy Scania-střední Evropa Zdeněk Abraham.

Brněnský dopravní podnik plánuje nákup 110 autobusů na stlačený plyn. Vlastní doplňovací stanici si ale každý dopravce dovolit nemůže a veřejné zatím chybí. To je největší překážka v rozvoji alternativních pohonů.

Ještě méně dostupný je etanol, který zatím nedoplníte nikde. Světlou výjimkou mezi alternativními palivy je propanbutan. Na jižní Moravě ho nabízí už téměř osmdesát stanic.