Školské odbory: Stávka musí bolet

Praha - Školské odbory doufají, že po stávce 9. června si veřejnost všimne, že "ve školství skutečně něco není v pořádku". Některé krajské organizace proto doporučují, aby ředitelé škol nechali starost o děti na rodičích a nezajišťovali náhradní program. Do stávky se chystají zapojit všechny typy škol: mateřské, základní i střední. Účast ohlásily i umělecké nebo speciální školy. Zapojí se nejen učitelé, ale také nepedagogičtí pracovníci, například kuchaři. Krajské odbory počítají také s vypravením autobusů do Prahy v den demonstrace.

Některé školy se o připojení k protestům ještě nerozhodly, na jiných se stávky nemohou účastnit všichni zaměstnanci nebo mohou pouze symbolicky. Většinou proto, že jsou s dětmi na škole v přírodě či na výletě. Častým důvodem jsou také probíhající maturity nebo praktické zkoušky. „Stávka by měla bolet, ale ne bolet žáky,“ domnívá se Jana Bauerová z odborové organizace Pardubického kraje.

„Ministrovy sliby nebyly realizovány a premiér Topolánek se ke školství a ke vzdělání postavil úplně zády,“ uvedla důvod protestů Dagmar Regelová z moravskoslezských odborů. Školy chtějí stávkou dosáhnout většího přísunu peněz do školství na platy i pomůcky a také navýšení financí i pro nepedagogické pracovníky.

Kdy, kdo, jak a kolik

V hlavním městě se očekává masová účast nejméně poloviny škol. V Moravskoslezském kraji se chystá stávkovat zhruba polovina z tisícovky školských zařízení, stejně jako ve Zlínském kraji, kde je ale jen sto zařízení. V Pardubickém regionu se připojí přibližně třetina ze šesti set škol, v Jihočeském ze stejného počtu čtvrtina. Téměř tisíc zařízení, tedy více než tři čtvrtiny škol, vstoupí do stávky v Jihomoravském kraji.

Na Vysočině se k protestu přihlásily zatím desítky zařízení z téměř čtyř set. Asi dvě stovky, tedy zhruba polovina škol bude demonstrovat v Olomouckém kraji. V Plzeňském i Ústeckém regionu bude uzavřena zhruba pětina škol. V Královéhradeckém pak necelé tři čtvrtiny ze šest set šedesáti zařízení. V Karlovarském kraji se připojí asi 230, tedy většina škol.

Liška a stávky

Před koncem dubna dali odboráři Ondřeji Liškovi desetidenní ultimátum na získání peněz, které by vylepšily finanční situaci učitelů. Žádali také zvýšení rozpočtu regionálního školství ještě pro letošní rok o tři miliardy korun, neboť ty by pomohly vyrovnat platové propady kvůli inflaci.

Ministrovi se podařilo vyjednat ve vládě navýšení rozpočtu o půl miliardy, kterou by školy měly získat do července, a to s tím, že další čtyři miliardy by měly dostat v roce 2009. Peníze jsou určeny pouze na platy učitelů, ne nepedagogických pracovníků škol, například kuchařů nebo školníků.

Odbory ale navýšení vzhledem ke svému třímiliardovému požadavku považují za nedostatečné. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka znamená slíbené navýšení pro jednotlivce vyšší příjem řádově o stokoruny, propady díky inflaci jdou ale do tisíců. Na začátku května proto odboráři ohlásili stávkovou pohotovost, která v polovině měsíce vyústila v oznámení, že učitelé chystají na 9. června stávku.

Protesty učitelů
Zdroj: ČT24