Muž, který ujel od nehody na Tachovsku, dostal tři roky

Tachov - Osmatřicetiletý Robert Honzík z Tachova nepomohl loni v červenci těžce zraněné čtyřleté holčičce, kterou srazil svým autem, a z místa nehody ujel. Za to mu dnes Okresní soud v Tachově udělil tříletý nepodmíněný trest, na pět let mu zakázal řídit a uložil nahradit škodu ve výši přes milion korun. Muž se podle soudu dopustil trestného činu ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a řízení vozidla bez řidičského oprávnění. Hrozilo mu až pětileté vězení.

Honzík loni 23. července v Chodském Újezdě na Tachovsku nezvládl zatáčku a sjel ze silnice. Vozem zachytil čtyřleté dítě i jeho matku, která tlačila kočárek s malým synem. Podle ženy řidič tehdy vystoupil z auta, chvíli se na ně díval, došel k zadní části vozu, ale pak nasedl a odjel. Děvčátko, které utrpělo mnohačetná zranění, bylo ohroženo na životě a léčí se dodnes.

Honzík jednání nepopíral. Verdikt si dnes vyslechnout nepřišel, kvůli zdravotním důvodům ho omluvila matka. U soudu v minulosti řekl, že si po nárazu připadal jako v hrozném snu. Během cesty upadl prý několikrát do mikrospánku, předchozí noc probděl. Podle svých slov cítil potřebu z místa nehody odjet, nechtěl se skrývat, jen si potřeboval všechno rozmyslet.

Podle soudce Miroslava Vaiganta mu nepolehčovala žádná skutečnost. „Tři roky dostal proto, že následek je takový, jaký je. Způsobil těžké zranění děvčeti. Do budoucna se uvidí, jaké budou následky,“ dodal. O vyšším trestu by se podle něj dalo uvažovat v případě, že by byla způsobena smrt nebo trvalé zmrzačení.