Co jsem dělal na dovolené, po tom vám nic není, řekl v interpelacích Topolánek

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes při interpelacích sociálnědemokratickému poslanci Jeronýmu Tejcovi vzkázal, že mu nebude popisovat, jak trávil svůj nedávný pobyt v Itálii. "A co jsem dělal na dovolené, po tom vám, milý příteli, nic není," řekl Topolánek. Podle Tejce se premiér chová podle hesla "já jsem premiér, kdo je víc".

Topolánkovu dovolenou už předtím při interpelacích zmínila sociální demokratka Lenka Mazuchová. V reakci na její vystoupení zase premiér poznamenal, že by měla být ráda, že k cestě na Sardinii použil soukromé letadlo, přestože měl nárok na vládní letku.

Média spekulují o tom, s kým se Topolánek v Itálii sešel a o čem s ním jednal. Podle serveru Týden.cz letěl Topolánek na Sardinii se soukromou společností ABS Jets, která je propojena s finanční skupinou J&T. Ta má mimo jiné zájem o koupi pražského letiště. Premiér a ministr dopravy Aleš Řebíček se prý na jihu Evropy setkali i s šéfem ČEZ Martinem Romanem a manažerem finanční skupiny J&T Dušanem Palcrem, uvedl Týden.cz.

V zemi byl předseda vlády na pozvání italského premiéra Silvia Berlusconiho, s nímž se sešel dvakrát. Českého premiéra v Itálii doprovázela jeho přítelkyně Lucie Talmanová, jejich syn Nicolas a asi desetičlenná skupina známých, mezi nimiž byl podle médií i Topolánkův přítel Marek Dalík.

Podle serverů Novinky.cz a Týden.cz stál let na dovolenou 44 030 eur, tedy zhruba 1,1 milionu korun. Řebíček dal podle těchto informací pokyn, aby částka byla uhrazena z jeho účtu, s Topolánkem jsou prý domluveni, že se vyrovnají. Zda se sešel s Palcrem, nekomentoval. „Já jsem se potkal v Římě s evropským komisařem pro dopravu (Jacquesem) Barrotem a dvakrát s předsedou italské vlády Silviem Berlusconim. To je jediná informace, kterou vám poskytnu,“ uvedl.