Evropský parlament chce, aby řidiči autobusů mohli jezdit až dvanáct dnů v řadě

Brusel - Evropský parlament by mohl dnes schválit novou normu pro řidiče autobusů a autokarů v Evropské unii. Podle současných pravidel můžou jezdit šest dnů za sebou, po schválení normy by to mohlo být až dvanáct dní. Normu ještě budou posuzovat ministři dopravy jednotlivých členských zemí.

Nová legislativa má podpořit hlavně nízkorozpočtovou turistiku a turistiky zaměřené na klienty důchodového věku. Zastánci tohoto nařízení argumentují hlavně tím, že dopravci by museli na víc než šestidenní cestu najmout druhého řidiče nebo místní šoféry. To by prý vedlo k dodatečným nákladům a provozním problémům.

Europoslanci ale zdůraznili, že pokud autobus jede v noci mezi 22:00 a 06:00, musí v něm být vždy dva řidiči. Řidiči směli za určitých podmínek řídit 12 dní za sebou do dubna loňského roku. Pak to EU k nevoli dopravců zakázala.

Toto nařízení musí ještě schválit ministři dopravy jednotlivých členských států Evropské unie. Pokud mu dají zelenou, vstoupí v platnost 1. ledna příštího roku. Parlament o něm měl původně hlasovat již v květnu, chtěl však získat souhlas sociálních partnerů.