Senát schválil změnu silniční daně

Praha - Senát dnes schválil zákon o silniční dani. Podnikatelé, kteří si koupí novější automobily s nižšími emisemi, budou mít zřejmě slevy na daních. Zákon mění výpočet slevy ze základní sazby silniční daně. Nyní bude záviset na stáří vozu, a nikoli na emisní třídě Euro, jak je tomu nyní. Senát Zároveň zavádí zdanění vozidel silniční daní pro automobily již od 3,5 tuny. Pro některá vozidla na ekologický pohon zavádí osvobození od daně.

Autodopravci podle mluvčího sdružení Česmad Bohemia Martina Felixe přijetí novely vítají. „Přispěje to k obměně vozového parku za ekologická vozidla a současně zabrání znevýhodnění českých dopravců proti zahraniční konkurenci,“ uvedl Felix. Nová pravidla pro výběr daně by podle něj mohly částečně otupit krizi narůstající v důsledku rekordních cen nafty a silného kurzu koruny vůči euru.

Silniční daň se netýká všech motoristů, ale odvádí se s určitými výjimkami za všechna vozidla určená k podnikání. Novela osvobozuje od daně nákladní auta do 12 tun, která jezdí na pohon šetrný k životnímu prostředí. Jde o auta na elektrický pohon, na hybridní pohon, zkapalněný ropný plyn (LPG), stlačený zemní plyn (CNG) nebo mohou spalovat směs benzinu a etanolu označenou jako E85.

Senátoři dnes také prodloužili dobu, po kterou je možné u určitých vozidel uplatňovat slevu na dani, na devět let. První tři roky se sníží o 48 procent, druhé tři roky o 40 procent a poslední tři roky o 25 procent.

Dopravci se podle údajů Svazu dovozců automobilů v posledních letech orientují na ekologická vozidla. Letos například téměř 80 procent prodaných nákladních aut nad 12 tun plnilo normu Euro5, která bude platit až za dva roky. Průměrné stáří užitkových vozidel v Česku se pohybuje kolem deseti let.