V Čelákovicích vykolejil osobní vlak, provoz byl přerušen

Čelákovice - V Čelákovicích vykolejil ráno kolem půl osmé osobní vlak jedoucí z Prahy do Kolína. Kvůli nehodě je přerušený provoz na trati mezi Lysou nad Labem a Prahou. Lidé by měli jezdit přes Nymburk a Poříčany. České dráhy zajistily náhradní autobusovou dopravu. Trať se podaří zprůjezdnit až v pozdních nočních nebo ranních hodinách.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové nebyl nikdo zraněn. Janečková uvedla, že k nehodě vyjely tři sanitní vozy, dva z Brandýsa nad Labem a jeden z Lysé nad Labem. Jejich posádky ukončily po zhruba 20 minutách záchranné práce na místě a vrátily se na výjezdová stanoviště.

Podle mluvčího policie Praha-venkov Zdeňka Chalupy se nehoda stala asi 200 metrů před zastávkou v Čelákovicích. „Mělo by se jednat o motorový rychlík Elefant,“ uvedl Chalupa.

Podle manažera komunikace Českých drah (ČD) Radka Joklíka vykolejil všemi čtyřmi nápravami prostřední vůz osobní soupravy CityElefant, ale nepřevrátil se. Příčiny nehody se vyšetřují. Kvůli výluce se jezdí v tomto úseku maximální rychlostí 40 kilometrů za hodinu.

V úseku Mstětice - Čelákovice bude zhruba do 16:00 jezdit místo osobních vlaků náhradní autobusová doprava. Rychlíky jsou odkloněny přes Poříčany a Nymburk. Náhradní autobusová doprava jezdí také v úseku Nymburk - Poříčany. Na trase Praha - Kolín měly některé vlaky až 150 minutové zpoždění.

Příčinu nehody vyšetřují inspektoři Českých drah, Drážní inspekce i policie. Nehodu mohla zavinit technická závada na trati, konkrétně selhání pojistky výhybky kvůli nedávným dešťům. Není ale vyloučeno ani zavinění pracovníka Českých drah.

Podle prvních odhadů vznikla na vlakové soupravě škoda 4,2 milionu Kč a na kolejích a výhybkách 600 000 korun.