Dobšík: Přes víkend se těžko tolik změní, aby stávka v pondělí byla zbytečná

Praha - Pokles reálných mezd přes víkend nikdo nevyřeší, proto není stávka zbytečná, uvedl předseda školských odborů František Dobšík k chystanému pondělnímu protestu. Vítá sice vstřícnost ministerstva k dalším jednáním u kulatého stolu, ale pracovníci ve školství se nemohou smířit s tím, že všichni v letošním roce nedostanou tolik financí, kolik by pokrylo inflaci. „Já jsem řekl v této věci už úplně všechno a záleží na odborářích a učitelích, zda si myslí, že ta stávka může něco přinést,“ reagoval ministr Ondřej Liška. Zopakoval, že brát peníze ze státní pokladny letos už nejde.

František Dobšík ale trvá na tom, že kdyby byla politická vůle finance pro učitele hledat, tak by se našly. „Propad reálných mezd v letošním roce je pět procent a vláda se tím nehodlá zabývat a myslí si, že půlmiliarda to vyřeší,“ diví se předseda odborářů.

Nelíbí se mu, že peníze jsou určeny pouze na platy učitelů, a to ještě jen jako motivační složka, nikoli pevná. „Měsíčně to činí sotva dvě stě korun a ty rozdělíme těm aktivním, takže ti, co jsou jen průměrní, se musí smířit s tím, že na inflaci nedostanou nic a propad v jejich peněženkách letos bude,“ vysvětluje.

Liška: Snažím se, mezi nulou a půlmiliardou je rozdíl

Podle Lišky ale pracovníci ve školství stávkou dalšího navýšení peněz nedosáhnou. Částka půl miliardy se podle něho odvíjí od finančních možností státního rozpočtu. Nesouhlasí s tím, že by ministerstvo nemělo dostatečnou vůli vyjít požadavkům odborářů vstříc.

„Jednání s ministerstvem financí začala na nule a myslím, že mezi nulou a půlmiliardou je poměrně podstatný rozdíl,“ dodal s tím, že si samozřejmě uvědomuje, že situace ve školství vůbec není příznivá. Nástupní plat univerzitně vzdělaného středočeského učitele je přes 15 tisíc korun, přes 23 tisíc hrubého mají na výplatní pásce kantoři s praxí více než třicetiletou.

Liška a stávky

Před koncem dubna dali odboráři Ondřeji Liškovi desetidenní ultimátum na získání peněz, které by vylepšily finanční situaci učitelů. Žádali také zvýšení rozpočtu regionálního školství ještě pro letošní rok o tři miliardy korun, neboť ty by pomohly vyrovnat platové propady kvůli inflaci.

Ministrovi se podařilo vyjednat ve vládě navýšení rozpočtu o půl miliardy, kterou by školy měly získat do července, a to s tím, že další čtyři miliardy by měly dostat v roce 2009. Peníze jsou určeny pouze na platy učitelů, ne nepedagogických pracovníků škol, například kuchařů nebo školníků.

Odbory ale navýšení vzhledem ke svému třímiliardovému požadavku považují za nedostatečné. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka znamená slíbené navýšení pro jednotlivce vyšší příjem řádově o stokoruny, propady díky inflaci jdou ale do tisíců. Na začátku května proto odboráři ohlásili stávkovou pohotovost, která v polovině měsíce vyústila v oznámení, že učitelé chystají na 9. června stávku.

Předseda Odborového svazu školství.
Zdroj: ČT24