Pospíšil nechce odvolávat Veseckou, ČSSD chce o justici diskutovat ve sněmovně

Praha - Navrhovat odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nebude. Uvedl, že o vyvození určitých důsledků bude možná uvažovat až poté, co bude rozsudek pravomocný. Výměnu Vesecké požaduje opozice po čtvrtečním soudním rozhodnutí, podle kterého nejvyšší představitelé mohli ovlivnit vyšetřování kauzy Jiřího Čunka. Pokud k výměně Vesecké nedojde, opozice bude chtít odvolání Pospíšila nebo demisi Topolánka. ČSSD navíc chce na příští týden svolat mimořádnou schůzi sněmovny, jejímž tématem bude situace v české justici. Diskusi chtějí i zelení.

Pospíšil připomněl, že podporu nejvyšší státní zástupkyni vyjádřil už i premiér Mirek Topolánek, a pro ministra je to „jasný signál, že doktorka Vesecká má ve své funkci dále setrvat, a nebudu tedy navrhovat její odvolání“. Nejvyšší státní zástupkyni může odvolat, respektive jmenovat vláda právě na ministrův návrh.

Zatímco premiér se domnívá, že Vesecká nijak nepochybila, podle opozice špičky české justice ztratily soudnost a nejsou způsobilé obnovit důvěru justice a státního zastupitelství. Podle sociálních demokratů by měl proto Pospíšil nejvyšší státní zástupkyni odvolat, v opačném případě by měl Topolánek odvolat jeho. Pokud tak neučiní, bude opozice žádat premiérovu demisi.

Ministr spravedlnosti nezasahuje, ČSSD a zelení chtějí diskusi

Ministr spravedlnosti uvedl, že o případných krocích rozhodne až po prostudování rozsudku a i poté, co verdikt bude pravomocný. Názory, že měl do Čunkovy kauzy zasáhnout dříve, odmítl s tím, že jako představitel exekutivy do práce nezávislých orgánů zasahovat nechce. „Ministr spravedlnosti je tu pro jiné věci, než aby ovlivňoval činnost nejvyšších justičních činitelů,“ domnívá se.

Kdyby se teď kauzou zabývala sněmovna, bylo to podle něho vměšování do nezávislosti justice. Sociální demokraté ale tvrdí, že závažná fakta, která u soudu padla, je třeba prodiskutovat a klidně hned, protože ani případný odvolací soud na nich nic nezmění. Chtějí proto sehnat dostatečný počet podpisů na svolání mimořádné schůze příští týden, na které by se sněmovna zabývala situací v české justici.

Také zelení zvažují, že otázku situace na státním zastupitelství otevřou na pondělním zasedání vlády. Podle ministryně Džamily Stehlíkové strana vyjádření Pospíšila i Topolánka respektuje, ale situaci vnímá jako velice vážnou, proto ji chce projednat. „Řešíme důvěryhodnost státního zastupitelství, řešíme to, jestli si můžeme jako vláda dovolit ten luxus čekat půl roku nebo kolik na tento verdikt,“ přidal se k ní předseda zelených Martin Bursík.

Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24