Pacovský u soudu neuspěl, za vraždu dostane 25 let

Brno - Ladislav Pacovský, jenž se v roce 2003 v jihočeských Litvínovicích podílel na trojnásobné vraždě, si s konečnou platností odpyká výjimečný trest 25 let vězení. Ústavní soud (ÚS) jeho stížnost odmítl, kauza tak definitivně končí. Ústavní soudci rozhodli již 20. května v uzavřeném řízení. Verdikt zveřejnili teprve dnes. Vraždy se Pacovský dopustil spolu se svým synem Johnem, jemuž soudy vyměřily 11 let vězení. Jeho stížnost ústavní soudci nedávno také odmítli.

Pacovský ve stížnosti zpochybňoval důkazy a kritizoval soudy v Českých Budějovicích a Praze, které se případem zabývaly. Senát se zpravodajkou Michaelou Židlickou mu ale za pravdu nedal. „Ve věci bylo provedeno podrobné a důkladné dokazování opravňující soudy rozhodnout,“ napsala Židlická.

Muž se snažil zpochybnit rozhodnutí soudu také tím, že jako Čechorakušan měl nárok na tlumočení do němčiny. Ani tento argument ale není podle Židlické na místě. Zdůraznila, že Pacovský odešel za hranice jako dospělý muž a čeština je jeho mateřštinou. Z jeho projevů je navíc zřejmé, že řeči dobře rozumí. 

Pacovští podle obžaloby v červenci 2003 zastřelili na litvínovické silnici dvěma zbraněmi tři muže: manžela, syna a zetě ženy, jejíž sestra se přátelila s Pacovského bývalou manželkou Hanou. S ní se Pacovský přel o dům, často jí prý nadával a vyhrožoval. Podle některých svědků byl vražedný útok pomstou za to, že rodina Haně pomáhala. Pacovský starší má podle posudků psychické problémy.

Ladislav Pacovských již na začátku vyšetřování řekl policii, že
vraždy má na svědomí jen on a jeho syn je nevinný. Opakoval to u Krajského soudu v Českých Budějovicích, Vrchního soudu v Praze i v dovolání k Nejvyššímu soudu. Čin navíc podle něj nebyl vraždou, ale nutnou obranou. Soudům se ovšem podařilo prokázat, že střelci museli být dva.