Policisté se zaměřili na alkohol a drogy za volantem

Ostrava - Policisté rozjeli desítky dopravních kontrol po celé republice. Při šestihodinové bezpečnostní akci v Ostravě-Porubě uložili policisté za přestupky v dopravě dvacet čtyři pokut v celkové výši zhruba 15 tisíc korun. Při zásahu v Pardubicích byla zadržena pohřešovaná nezletilá osoba. Akce je reakcí na nárůst počtu tragických nehod. Výsledky za celou republiku policie zatím nemá.

Během akce na severu Moravy strážci zákona zajistili sedm řidičů s alkoholem v krvi a tři, kteří se posadili za volant pod vlivem návykové látky. Dva přestupky předali příslušným správním orgánům. „Nejvyšší hodnotu měl řidič, u kterého ukázal přístroj při orientační dechové zkoušce hodnotu přes 1,6 promile alkoholu v dechu,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Podle jedné skupiny řidičů by podobné akce měli probíhat ještě častěji, druzí tvrdí že kontroly smysl nemají. „Jedním slovem, je to absolutně zbytečné, protože ožralci budou jezdit furt a nikdy se to nespraví tímhle tím, že udělají jednu akci,“ myslí si jedna z kontrolovaných řidiček. „Řidiči nemají respekt vůči autoritám, nemají respekt sami k sobě, nemají respekt vůči životu,“ tvrdí dopravní psycholog Martin Kořán.

Policie v pátek oznámila, že o víkendu se na českých silnicích uskuteční více než dvě desítky dopravně-bezpečnostních akcí. Policisté se při nich zaměřují na nejzávažnější přestupky řidičů a kontrolují také, zda neusedli za volant pod vlivem alkoholu. Důvodem ke konání dopravních kontrol je podle policistů velmi špatná situace na českých silnicích.

Během prvních pěti měsíců sice bouralo o téměř 6 tisíc lidí. Květen se zapisuje do statistik zatím jako nejhorší měsíc roku. Za volantem zemřelo 82 lidí, o devět víc než loni. Ještě tento měsíc plánuje policie další celorepublikovou akci, spolupracovat na ni chce i se slovenskou policií.