Topolánek připustil menšinovou vládu, podle průzkumu však vláda nepadne

Praha  - Premiér Mirek Topolánek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce připustil možnost menšinové vlády v případě, že se mu nepodaří dosáhnout kompromisu s poslanci všech tří vládních stran, kteří nepostupují ve shodě s většinou koalice. Skutečnost, že koalice má problémy, potvrzuje i průzkum pro ČT, podle něhož si více než dvě třetiny Čechů myslí, že vládní koalice není jednotná. Nicméně předčasné volby si lidé nepřejí a věří, že současné problémy vládu nepoloží.

Koaliční neshody se projevují ve sněmovně, mimo jiné i při hlasování ohledně církevních restitucí. Jednání o vzniku parlamentní komise prosadili právě poslanci ODS kolem Vlastimila Tlustého s podporou opozice.  

„Nebudeme-li mít většinu, bude se muset hledat řešení. Buď vláda padne a bude vládnout jiná vláda, nebo bude vláda vládnout jako menšinová,“ komentoval současnou situaci Topolánek. Pokud by podle Topolánka kompromisy přesáhly únosnou míru danou vládním programovým prohlášením, „ta kolice prostě zanikne“. „Pokud koalice nebude plnit volební program, nemá právo vládnout,“ uvedl premiér.

Ministerský předseda je přesvědčený, že pád vlády by ale neznamenal okamžitě předčasné volby, které by se podle něj s ohledem na předsednictví Česka Evropské unii mohly konat nejdřív na podzim roku 2009.  

Navázal tak na svá vyjádření pro sobotní Mladou frontu Dnes, že koalice je ohrožena, a pokud se přes léto nepodaří obnovit její většinu, tak podzim může znamenat konec vlády. Představitelé parlamentních stran si většinou nemyslí, že by současné potíže uvnitř koalice skončily pádem vlády Mirka Topolánka. Zdůvodňovali to mimo jiné potřebností reforem, k jejichž prosazení se vládní strany zavázaly. Přelom roku podle něj ukáže, zda koalice má nebo nemá většinu. Nelze podle Topolánka očekávat, že by někdo před podzimními volbami dělal nějaké politické gesto.

Komise o církevním majetku je podle Topolánka pozitivní možnost

Topolánek stále věří, že vláda vydrží do roku 2010. Proto také naznačil, že je připravený k ústupkům. Podpořil vznik komise pro vyrovnání s církvemi a už v pátek prohlásil, že fakultní nemocnice nemusejí být privatizovány. V této chvíli premiér považuje vznik parlamentní komise o vydání církevního majetku za jedinou možnost, jak odblokovat jednání sněmovny o vládní představě tohoto vyrovnání.

Problém restituce církevního majetku chce podle Topolánka uzavřít především kvůli všem starostům jednotlivých obcí, které mají problémy s církevním majetkem, s nímž nemohou nijak nakládat.

„Ke vzniku té parlamentní komise dojde, to si myslím, že v té situaci není úplně špatně. Vidím to jako možnost pozitivní, ne jako zaparkování té materie na řadu měsíců,“ řekl premiér. Jednání o vzniku komise prosadili v úterý do programu červnové schůze sněmovny tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým, jimž pomohly ČSSD a KSČM. Většina poslanců vládní koalice byla proti. Premiér nicméně poukázal na to, že stejné debaty mohla sněmovna vést při projednávání vládní představy o vyrovnání ve výborech dolní komory.

Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Podle Tlustého a dalších kritiků ale taková kompenzace není dostatečně zdůvodněna. Odklad v projednávání zákona o majetkovém vyrovnání vyvolává nelibost koaličních lidovců.

Premiér neuvažuje o změnách v kabinetu

Topolánek chce, aby ministři jeho kabinetu změnili v souvislosti s plněním vládního programového prohlášení řadu věcí. Změny v personálním složení vlády ale nechystá. „Nemám pocit, že musím za každou cenu měnit ministry jenom proto, že si to někdo přeje,“ řekl Topolánek. Nepřímo tak reagoval na spekulace o možném odchodu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka kvůli sporům o podobu reformy zdravotnictví. Premiér už v sobotní Mladé frontě Dnes uvedl, že Julínkovo postavení je nesmírně pevné.

Nicméně premiér připouští možnost, že by počátkem července mohl opustit kabinet ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v případě, že audit majetkových poměrů vicepremiéra Jiřího Čunka vyzní v neprospěch předsedy lidovců. Možné je podle Topolánka i to, že některý ministr vládu opustí kvůli tomu, že pro něj nebudou přijatelné chystané střednědobé výdajové limity. „Jsem připraven na jakoukoli variantu. Starosti si dělám, až přijdou. Pak si je nedělám zbytečně,“ dodal Topolánek.