Nejvyšší soud zrušil muži výjimečný trest za vraždu

Zlín - Nejvyšší soud zrušil rozsudek v případu šestačtyřicetiletého Svatopluka Blažka z Kunovic na Uherskohradišťsku, Který byl odsouzen za vraždu k výjimečnému trestu 22 let. Věc byla podle mluvčího Nejvyššího soudu vrácena zpět k projednání soudu prvního stupně.

Krajský soud musí nyní objasnit subjektivní stránku jednání obžalovaného včetně jeho pohnutky. „Soud také opětovně vyslechne znalce z oboru soudního lékařství, aby se vyjádřil k nejasným a neúplným závěrům svého posudku. Je na zvážení soudu, zda případně provede další důkazy,“ poznamenal mluvčí.

Blažek podle zrušeného rozsudku loni v březnu v pronajatém bytě v Uherském Hradišti ubil osmatřicetiletou ženu a vážně zranil dvaašedesátiletého bezdomovce. Tomu zachránil život pouze rychlý zásah lékaře. Krajský i vrchní soud označily útok obžalovaného za obzvlášť surový. Muž na své přátele, kteří u něj v bytě žili, zaútočil poté, co je údajně přistihl při pohlavním aktu. Oba jej navíc prý okradli o peníze.

Podstatnou část útoku Blažek podle obžaloby směřoval na hlavy poškozených. Ženu prý napadl údery rukou, kopal do ní a nakonec na ni vzal i kuchyňský nůž. Obžalovaný tvrdil, že jí chtěl uřezat vlasy, místo toho jí však způsobil četná poranění na hlavě. Žena poté v důsledku krvácivého šoku zemřela. Brutálně si podle soudů vedl i proti muži, který po útoku utrpěl zlomeniny či krvácení do mozku.

Blažek se u krajského soudu k žalovaným činům fakticky doznal. Útok vysvětloval svým špatným psychickým stavem a konzumací alkoholu v kombinaci s léky na uklidnění. Poškozeným prý nechtěl ublížit. Obhajoba proto žádala, aby jeho jednání soudci překvalifikovali na ublížení na zdraví.

Muž, který naposledy pracoval jako zámečník a svářeč, byl v minulosti více než desetkrát soudně trestán pro majetkovou i násilnou trestnou činnost. Recidivista si poslední z nepodmíněných trestů odpykal ve věznici s ostrahou, propuštěn byl v únoru 2005. Za mřížemi již strávil zhruba 13 let, momentálně je ve vazbě.