V Brně se na hodinu zastaví MHD, řidiči podpoří stávku odborářů

Brno - Zaměstnanci Dopravního podniku města Brna se 24. června s největší pravděpodobností připojí k protestní stávce Českomoravské konfederace odborových svazů proti vládním reformám. Zatím nemáme hotový průzkum, kolik členů odborů se stávkou souhlasí, na více než devadesát procent se ale doprava v Brně na jednu hodinu úplně zastaví, řekl dnes šéf největší odborové organizace v brněnském dopravním podniku Otakar Mokrý.

Podle mluvčí dopravního podniku Hany Pohanové by stávka způsobila cestujícím velké komplikace. „Každý den přepravíme kolem jednoho milionu lidí, na jednu hodinu tak vychází téměř 42.000 lidí. Přes den je jich samozřejmě mnohem více než v noci,“ řekla dnes Pohanová. S dalšími odborovými organizacemi bude Mokrý ve čtvrtek jednat o tom, jak by se zastavení tramvají, autobusů či trolejbusů dalo provést.

„Průzkum budeme mít až v průběhu úterý nebo středy. I kdyby ale někteří z řidičů stávkovat nechtěli, těžko mohou cokoliv udělat s tím, když se zastaví tramvaj před nimi. Právě ve čtvrtek bychom se měli s dalšími třemi menšími odborovými organizacemi dopravního podniku domluvit na tom, jak se vyhnout případným kolizním situacím,“ řekl Mokrý.

Dopravní podnik zaměstnává kolem 1400 řidičů tramvají, trolejbusů a autobusů a zhruba stejný počet dalších zaměstnanců. Asi dvě třetiny všech pracovníků jsou zastoupeny celkem čtyřmi odborovými organizacemi. Největší z nich, Odborový svaz dopravy, má kolem 1600 členů.

Nejvíce odborových organizací v dopravních podnicích, které se 24. června chtějí přidat k protestní stávce Českomoravské konfederace odborových svazů proti vládním reformám, je na Moravě. Provoz na jednu hodinu zřejmě zastaví většina dopravních podniků v Olomouckém kraji. Stejně se zachovají také odboráři v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku a Havířově. Již dříve se pro stávku vyslovili také zaměstnanci pražského dopravního podniku.

Vydáno pod