Pojišťovny začaly vracet peníze za zdravotnické poplatky

Praha - Zdravotní pojišťovny začaly vracet peníze prvním lidem, kteří letos za poplatky u lékaře a doplatky za léky zaplatili více než 5 000 korun. Takový je totiž strop, kterým chce ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chránit pacienty, kteří potřebují nákladnou léčbu. Pětitisícovou hranici doposud překročilo asi 200 lidí, pojišťovny jim vyplatily celkem půl milionu korun.

Nejčastěji se vracení peněz týká pacientů s roztroušenou sklerózou nebo například Parkinsonovou nemocí. Takoví lidé se mohou těšit na vrácení částky překračující i deset tisíc korun. Peníze jim přijdou složenkou nebo na požádání bankovním převodem.

Samotní pacienti si zaplacené poplatky hlídat nemusí, dělají to za ně na konci každého čtvrtletí pojišťovny. V případě, že pacient strop překročí, dostane o tom oznámení poštou domů.

Od ledna platí lidé 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Do limitu se jim počítá třicet korun zaplacených u lékaře a za položku na receptu a část doplatků na léky. Nepočítají se peníze vydané za pobyt v nemocnici a za pohotovost.