Více vlaků bude jezdit mezi Děčínem a německým Bad Schandau

Ústí nad Labem - Přeshraniční provoz posilují České dráhy z Děčína do Bad Schandau v Sasku. Od neděle, kdy vstoupí v platnost druhá změna jízdního řádu, bude jezdit mezi městy každý den sedm párů vlaků místo dosavadních čtyř nebo pěti. O víkendech, v letní sezoně a hlavně před Vánocemi jezdily vlaky mnohdy přeplněné. Podle ředitele ústeckého krajského centra osobní přepravy ČD Petra Hinterholzingera se měl počet vlaků zvýšit už loni v prosinci, ale kvůli rekonstrukci nádraží v Bad Schandau se tak stane až nyní.

O zvýšení počtu vlaků usiloval Ústecký kraj společně s německým účelovým sdružením Verkehrsverbund Oberelbe, což je systém integrované dopravy horního Polabí. Podle kraje nároky na cestování přes hranice stále narůstají.

V pracovní dny dosud jezdí jen čtyři páry motorových vlaků s kapacitou 55 lidí. „Tato kapacita je dostačující. O víkendech jezdí ale pět párů dlouhých souprav, každá s kapacitou 300 osob, které jsou vytíženy mnohem více,“ řekl Hinterholzinger. Podle počasí a akcí, které se konají v okolí, mnohdy kapacita nedostačuje. „Obrovské vytížení je před vánočními svátky, kdy vozy posilujeme na maximum možného a lidi se stejně do vlaku nevejdou. Na trhy do Drážďan chce jet někdy až 900 lidí v jednom vlaku,“ uvedl Hinterholzinger.

Lidé nyní budou moci více využívat i jiné přípoje německých vlaků. Doprava se zpravidelní a vlaky pojedou pravidelně každé dvě hodiny.