Sněmovna přehlasovala Klausovo veto - schválila novelu zákona o střetu zájmů

Praha - Poslanci schválili novelu zákona o střetu zájmů, a přehlasovali tak veto prezidenta Václava Klause. Ten novelu označil za nesystémovou, nedomyšlenou a nepřehlednou a vrátil ji sněmovně k přepracování. Novelu už dříve poslancům vrátil i Senát. Pro přehlasování prezidentova veta poslanci potřebovali nejméně 101 poslanců.

Ministr školství Ondřej Liška přislíbil ale doplňující novelu. Měla by odstranit některé nedostatky, které Klaus nové úpravě vytýkal. 

Prezident považoval za paradoxní, že majetková přiznání by nemuseli podávat vedle soudců a žalobců ani vedoucí představitelé vysokých škol, naopak ale nově i ředitelé škol základních a středních. Liška ale už dříve zmínil, že zvažuje možnost samostatné novely, která by je této povinnosti zbavila.

Novela zákona o střetu zájmů, jejíž původní znění vypracovala sociální demokracie, má mimo jiné usnadnit přístup veřejnosti k majetkovým oznámením politiků. Mění také způsob, kterým mají být funkcionáři za porušení zákona trestáni. Soudce a státní zástupce zbavuje povinnosti majetková přiznání podávat. Rozšiřuje ji naopak například na řídící pracovníky státních nebo obcemi zřízených institucí.