Julínek odvolal ředitelku nemocnice U svaté Anny v Brně

Brno - Ředitelka Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně Vladimíra Danihelková končí ve své funkci. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ji dnes s okamžitou platností odvolal. Nahradí ji nynější výkonný ředitel Fakultní nemocnice Brno Petr Koška. Spolu s lékařkou byl odvolán i ředitel Masarykova onkologického ústavu Rostislav Vyzula, kterého nahradí současný přednosta Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jiří Vorlíček.

Danihelkovou do funkce loni dosadil právě Julínek. Tehdy ji označil za osvědčenou manažerku ve zdravotnictví. Jeho dnešní rozhodnutí ji proto překvapilo. „Myslím, že se tam udělala hromada práce. Ekonomika se stabilizovala,“ řekla o svém ročním působení v nemocnici. Bývalá ředitelka předtím vedla nemocnici v Břeclavi, její nadřízení z Jihomoravského kraje si ji chválili.

Podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta nebyl ministr spokojen s naplňováním strategie rozvoje. Hlavním úkolem jejího nástupce proto bude stabilizace hospodaření nemocnice, restrukturalizace a dokončení
projektu ICRC - Mezinárodního centra klinického výzkumu. „Je třeba tomu dát novou dynamiku,“ dodal Cikrt.

Ve svatoanenské nemocnici pokračovala Danihelková v přípravě stavby ICRC. „Na konci července by mělo být vypsané výběrové řízení na stavební firmu,“ řekla. Loni v prosinci představitelé nemocnice informovali, že stavba má začít v polovině roku. Projekt tak má zpoždění. Ještě letos na podzim by však měly v Brně začít fungovat první laboratoře budoucího ICRC.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu je projektem, který v ČR nemá
obdoby. Čeští odborníci spolu s experty americké kliniky Mayo by zde měli vyvíjet nové metody léčby. Klinika patří ke dvěma nejprestižnějším
zařízením svého druhu v USA. Díky spolupráci Američanů a brněnských
odborníků se k českým pacientům dostanou metody, které by jinak do ČR přišly až s několikaletým zpožděním.

Masarykův ústav čekají organizační změny 

Ministr zdravotnictví se v souvislosti s plánovanou koncentrací a reorganizací onkologické péče na území města Brna a Jihomoravského regionu rozhodl k manažerské a organizační změně také v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ). Dosavadní ředitel Rostislav Vyzula byl odvolán a nahradí ho současný přednosta Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jiří Vorlíček.

Onkologický ústav vedl Vyzula sedm let. Z nemocnice se za tu dobu stalo jedno z nejuznávanějších pracovišť pro léčbu rakoviny v zemi. Ministr si odborných výsledků váží, a proto by přivítal dohodu nového ředitele s Vyzulou na spolupráci v rámci MOÚ, kde bude Vyzula nyní řídit Kliniku komplexní onkologické péče.

„Profesor Vorlíček je zárukou pokračování vysoké odborné úrovně ústavu a zároveň garantem lepší organizace onkologické péče na území města Brna a Jihomoravského regionu,“ dodal Julínek.