Poslanci poslali návrh penzijní reformy do posledního čtení

Praha - Poslanci na dnešním jednání poslali vládní návrh penzijní reformy do závěrečného čtení. Hlasovat o ní budou zřejmě příští týden. Návrh počítá s tím, že lidé budou do penze odcházet v 65 letech. Opozice je proti a pokouší se prosadit změny, nebo rovnou zamítnutí návrhu.

Podle novely by bezdětné ženy, matky jednoho dítěte a muži měli po roce 2030 chodit do důchodu v 65 letech. Věk se má ale zvyšovat postupně, stejně jako se zvedá už od poloviny 90. let na 63 let. U mužů by ročně rostl o dva, u žen o čtyři měsíce.

Věk se posouvá již nyní, a to na uvedených 63 let. Každý rok se zvyšuje o několik měsíců. Muži teď chodí do důchodu v téměř 62 letech, bezdětné ženy v 60 letech a čtyřech měsících, matky podle počtu dětí dřív. Podle vládní předlohy by možnost jít dřív do penze měly mít i po roce 2030 nadále matky dvou a více dětí. Do penze by chodily v 62 až 64 letech.

Návrh na zvyšování věku odchodu do penze vláda sněmovně předložila, aniž koaliční strany dál čekaly na to, zda se na tom shodnou se sociálními demokraty. Podle koalice však už nelze se změnami otálet, důchodců má přibývat, a pokud jim mají penze zajišťovat solidní příjem, musí prý přijít reforma, jejíž částí je i růst věku odchodu do důchodu.

„Budeme-li déle žít, musíme také déle pracovat,“ prohlásil již dříve ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Jeho stínový protějšek Zdeněk Škromach (ČSSD) ale varoval před schvalováním změn v důchodovém systému, aniž by je provázela široká politická shoda. Pak totiž podle něj hrozí, že s každou změnou vlády se budou znovu měnit i pravidla důchodového systému. „Je to nesolidní i vůči občanům, kteří nevědí, co bude za dva tři roky,“ uvedl dnes stínový ministr.

Česká společnost stárne a seniorů postupně přibývá. S prodlužováním života přibývá i lidí, kteří penzi pobírají, navíc ji pobírají déle než v minulosti. Kromě toho se rodí méně dětí. Podle demografů se tak bude postupně snižovat podíl těch, kteří pracují a na důchody přispívají. Nečas řekl, že loni na stovku dětí do 14 let připadalo 102 lidí nad 65 let. Nyní tvoří starší lidé asi 15 procent obyvatel, v roce 2030 by to měla být bezmála čtvrtina a o dvacet let později pak třetina.