Matka usiluje o návrat dcery, kterou otec odvezl do Izraele

Jihlava - Sedmatřicetiletá Eva Khatibová se obrátila na české úřady, aby jí pomohly vrátit do Česka sedmiletou dceru Natálii. Dívčin otec, třiačtyřicetiletý právník Ahmad Khatib, totiž nedodržel dohodu vrátit v pondělí odpoledne dívku matce. V neděli s ní totiž odletěl do Izraele. Tam zůstal také jejich patnáctiletý syn Saleh Ahmad. Do Čech se Khatibová s dcerou vrátila počátkem ledna.

Podle ředitelky Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenky Pavlové nelze chování otce hodnotit jako únos ani v rovině civilní, ani právní. Porušil však hrubě dohodu, kterou uzavřel s matkou dítěte za přítomnosti zaměstnankyně úřadu. Podle ní narušil také křehkou důvěru matky ohledně zajištění styků druhého rodiče s dětmi do budoucna.

„Byla jsem v situaci, kdy mi šlo opravdu o život. Neměla jsem čas hledat pomoc na nějakých konzulárních úřadech. Šlo mi o to, abych se z té země s dcerou dostala co nejdříve,“ uvedla Khatibová. S manželem se údajně ústně dohodla, že s dcerou může odjet. „Mám mailem ověřený jeho souhlas, kde píše, že dcera může být u mne. Souhlasí také s rozvodem,“ dodala Khatibová.

Dívčin otec se ale následně v Izraeli obrátil na mezinárodní úřad pro ochranu práv dětí s tím, že matka dítě unesla do Čech. Podle haagské úmluvy o mezinárodních únosech dětí nyní hrozí, že dítě bude muset být vráceno otci. Se svým právníkem proto nyní kvůli únosu dcery připravuje podání trestního oznámení na policii.

Khatiba podle jeho manželky přiletěl do Čech s úmyslem dítě unést. Za účasti zástupkyně Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně se domluvili, že dcera bude po dobu jeho pobytu od 3. do 9. června v jeho péči a v pondělí 9. června ji ve čtrnáct hodin předá matce. „Chtěli jsme Natálku co nejméně traumatizovat, on ale zjevně nechtěl smírčí dohodu dodržet, protože už měl koupené letenky na 8. června,“ řekla Khatibová.

Obdobný případ se stal v polovině března, kdy Novozélanďan Rodney Cowie unesl svoji šestiletou dceru Terezu do Austrálie. Úřady ale rozhodly, že Tereza patří do péče matky, k níž se v dubnu vrátila.