Český rekonstrukční tým bude chránit elitní vojenská jednotka

Praha - Do konce července se do Lógaru přesune 35 členů elitní jednotky vojenské policie, která dosud bojovala v jihoafghánské provincii Helmand. Bude zde chránit český provinční rekonstrukční tým (PRT), který je ohrožen vzrůstajícím počtem útoků na spojenecké vojáky. Velitel PRT Lógar Ivo Střecha každé navýšení bezpečnostních sil vítá.

„Uděláme maximum proto, abychom zabezpečili nejen rekonstrukční část, ale i ty, kteří průzkumně a represivně pomáhají se zabezpečením týmu,“ uvedl první náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Provincie Helmand, kde elitní jednotka operovala, je spolu s Kandahárem hlavní baštou Talibanu. Mezi spojeneckými vojáky se jí přezdívá Peklo na zemi. „Neutíkáme z boje, je to pouze přesun z jednoho místa na druhé,“ doplnil Barták. Během měsíce se do jižního Afghánistánu přesune více než 100 bojovníků ze 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Na rozdíl od ostatních českých jednotek budou přímo pod americkým velením.

Česká armáda má nyní v Afghánistánu skoro 400 lidí. Vedle Helmandu a Lógaru také v Kábulu a Uruzganu. V druhé polovině příštího roku český kontingent posílí tři dopravní vrtulníky MI14, které budou létat ve prospěch koaličních sil z letiště na americké základně v Baghramu.