V Krkonošském národním parku se cyklistům otvírají nové trasy

Krkonoše - Cyklisti, kteří navštíví Krkonoše, budou v letošní sezóně moci dojet až k Luční Boudě a chystá se pro ně i zpřístupnění Labské boudy. Správa národního parku se rozhodla pustit je až do nejpřísněji střežené první zóny, která dosud byla jen pro pěší a několik aut, která měla zvláštní povolení.

Cyklisty zaráželo právě to, že nemůžou jezdit po asfaltové cestě, když na ni můžou auta se zvláštním povolením. „To je ten hlavní důvod, proč jsme se rozhodli cestu pro cyklisty otevřít. Ty dotazy jsem považoval za oprávněné," vysvětluje důvody svého rozhodnutí ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Dál než na Luční boudu se ale cyklisté nedostanou. Pokud budou chtít pokračovat, třeba na Sněžku, tak jedině pěšky. Provozovatelé Luční boudy chystají úschovnu pro kola. Později by měla být zpřístupněna i asfaltová cesta k boudě Labské. „Projekt bude obdobný jako u Luční boudy, akorát že časově už nestihneme termín šestého července," dodává Hřebačka.

Cyklisté se ale budou moci těšit z vyhlídky na luční a Labské boudě možná jen jednu sezónu. Správa národního parku na konci sezóny nové opatření vyhodnotí. Pokud se cyklisté nebudou chovat slušně, cesty pro ně znovu uzavře.