Většina řízených střel v armádě překročila technickou životnost

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil, že u téměř všech řízených střel v české armádě je dvojnásobně až trojnásobně překročena technická životnost. Výjimkou je moderní protiletadlový komplet RBS-70, který vojsko získalo teprve nedávno. NKÚ také zjistil, že dokumenty ministerstva obrany zabývající se rozvojem armády v letech 2009 až 2014 neřeší potřeby protivzdušné ochrany. Armáda ji zajišťuje z vlastních zdrojů, a to i v rámci integrovaného systému NATO.

„Další prodlužování životnosti přináší bezpečnostní riziko a nezaručuje spolehlivé použití,“ uvedl prezident NKÚ František Dohnal. Ochranu Česka má proto modernizovat 16 nových protiletadlových zbraní švédské výroby RBS-70, o které vojsko loni na konci listopadu oficiálně rozšířilo výzbroj.

Moderní přenosný systém s laserovým naváděčem slouží k ničení nízkoletících cílů. NKÚ ale upozornil, že ministerstvo obrany neprovedlo marketingový průzkum a v roce 2004 oslovilo jediného dodavatele. Kontrakt na dodání kompletů včetně výcviku instruktorů, simulátoru a další techniky přesáhl jednu miliardu korun. Jedná se tak o jednu z největších armádních zakázek za posledních několik let. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka proběhl průzkum trhu, podle kterého byl zvolen tento typ munice.

Vojsko má stále ve výzbroji například i některé komplety sovětské výroby. Podle ministerstva obrany je však protiletadlovou munici možné mimo jiné díky kontrolám používat dlouhou dobu a nahradit ji bude třeba až kolem roku 2010 nebo později. Nejstarší série střel kompletu KUB pochází z roku 1984. „Zbraně jsou většinou konstruovány tak, že mohou být skladovány po velmi dlouhou dobu, která se počítá v desítkách let. Munice se dá také modernizovat,“ uvedl analytik časopisu Naše vojsko Martin Koller.

U většiny typů protiletadlových střel je výrobcem stanovená technická životnost na deset let. „Mezi patnáctým až dvacátým rokem od data výroby dochází k zásadním změnám chemické stability tuhých pohonných hmot a výbušných elementů. V krajním případě by mohlo dojít k samovolnému výbuchu,“ upozornil NKÚ. Podle Čírtka se ale zatím žádný případ ohrožení nevyskytl.

NKÚ považuje za rizikové i přerušení ekologické likvidace řízených střel. Zbytečně se tak zvyšují výdaje na skladování a bezpečnostní riziko: „Ve skladech zůstalo 2215 řízených střel určených k likvidaci, u nichž bylo zastaveno sledování technického stavu.“

"Kdybychom nakupovali novou munici již nyní, mohl by NKÚ pro
změnu kritizovat, že nehospodárně nakládáme s prostředky daňových
poplatníků, protože ještě můžeme používat munici starou," reagoval na kritiku Čírtek.

Řízené střely typu KUB
Zdroj: ČT24