Vlastníci lesů kritizují vládu za způsob vyrovnání s církvemi

Praha - Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) kritizuje způsob, jakým se vláda rozhodla urovnat majetkové vztahy s církvemi. Zásadní problém vidí v rozsahu i ocenění majetku, který stát nevydá a místo něj bude vyplácet 17 církvím desítky let mnohamiliardovou finanční náhradu. Také poslanec ODS Vlastimil Tlustý a dva jeho straničtí kolegové tvrdí, že kabinet operuje s chybnými čísly.

„Zásadní problém (vládního) návrhu spatřujeme v rozsahu nevydávaného církevního majetku a způsobu výpočtu jeho ocenění,“ sdělil dnes ČTK předseda SVOL František Kučera. Podivil se nad tím, že stát chce „vykoupit“ od církve i majetek, který může fyzicky vydat.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů by proto za správné a spravedlivé považovalo vydat církvím veškerý jejich historický majetek, který vlastnily ke konci roku 1947 a který je nyní v držení státu.

Pro církevní představitele a náboženské společnosti je podle SVOL asi výhodnější místo vrácení majetku požadovat finanční náhradu. „Ovšem pro daňové poplatníky je tento postup těžko pochopitelný a obtížně přijatelný,“ soudí sdružení vlastníků.

Kritici: Vláda si vybírá výhodný způsob ocenění

Nespokojenost si od vlastníků obecních a soukromých lesů vysloužil i způsob ocenění nevydaného majetku. „V ČR u zemědělských pozemků tržní ceny převyšují ceny úřední, u lesních pozemků je tomu naopak. Vládní návrh si vybírá vždy ten způsob ocenění, který poskytuje vyšší ceny, tedy u zemědělských pozemků tržní, u lesních ceny úřední. To je nedůsledné a nesystémové, měl by být v obou případech použit jeden, nebo druhý způsob,“ uvádí SVOL, které považuje za vhodnější ocenit majetek tržními cenami.

SVOL rovněž zpochybnilo některé údaje, které obsahuje vládní návrh. Za přemrštěný považuje výpočet, podle něhož církve ke konci roku 1947 vlastnily 181.326 hektarů lesní půdy. V ocenění církevního majetku také prý není zohledněno, že již v současné době církve vlastní 3678 hektarů lesů, které je nutné odečíst.

Skupina poslanců ODS v čele s Tlustým spolu s opozicí zablokovali projednávání zákona o majetkovém vyrovnání a žádají vznik parlamentní komise, která by spory vyjasnila. I oni považují vládní čísla o lesní i zemědělské půdě zabavená církvím za nadsazená. Skutečné hodnoty jsou podle nich podstatně nižší. Celková suma, kterou by stát za 60 let vyplatil, by tak podle nich mohla činit nikoli 270 miliard, ale 204 miliard korun. Ministerstvo kultury už Tlustého výpočty zpochybnilo s tím, že čerpá z neúplných zdrojů.

V. Tlustý v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24