Sněmovna navrhla vyznamenat Dejmala, Bendu nebo Moserovou

Praha - Bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal, zakladatel první tkáňové banky v Evropě Rudolf Klen nebo bývalý politik a rektor Vysoké školy ekonomické Věněk Šilhán jsou mezi kandidáty, které dnes Poslanecká sněmovna doporučila na státní vyznamenání.

V seznamu 39 nominovaných jsou stejně jako loni bývalí senátoři Jaroslava Moserová a Václav Benda nebo sochař Vladimír Preclík. O tom, kdo nakonec ocenění získá, rozhodne prezident Václav Klaus.

Dolní komora potvrdila rozhodnutí sněmovního podvýboru pro vyznamenání, který kandidáty již dříve vybral. Výbor se zabýval návrhy, které mu předložili občané, organizace a jednotliví poslanci, ne všechny ale podpořil. Na seznam sněmovních kandidátů se tak nedostali například zpěváci Karel Gott a Helena Vondráčková, kardiolog Jan Pirk či členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Mašíny a jejich spolubojovníky naopak doporučil už pátým rokem po sobě vyznamenat Senát, který o svých nominacích rozhodoval počátkem června. Horní komora navrhla nominovat třeba profesora Oldřicha Jirsáka, jehož tým vyvinul jako první na světě stroj na výrobu nanovláken, nebo disidenta Pavla Wonku, který před dvaceti lety zemřel v komunistickém vězení na následky bití.