Policisté navrhli obžalovat další lidi kolem Berdychova gangu

Praha - Před soudem možná stanou další lidé údajně spjatí s takzvaným Berdychovým gangem. Policie koncem května uzavřela vyšetřování a předložila městskému státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby. Předmětem je únos tří podnikatelů a útok na informátora Luboše Sotonu. Pokud státní zastupitelství obžalobu podá, obvinění se zřejmě připojí k Davidu Berdychovi a dalším čtyřem spoluobžalovaným, kteří se z těchto skutků již zpovídají před trestním senátem pražského městského soudu.

Koho detektivové navrhli obžalovat, mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová odmítla sdělit. Podrobnosti podle ní státní zastupitelství upřesní až po případném vypracování obžaloby. V případu jde o únosy tří podnikatelů z října 2000 a dubna 2001.

Proces v kauze únosů začal u městského soudu v únoru 2004. V listopadu 2005 sice trestní senát vynesl verdikt nad několika obžalovanými, odvolací vrchní soud však případ vrátil k novému projednání. Prvoinstanční soud pak trestní stíhání Berdycha a spol. zastavil pro neúčelnost, protože už dostali od jiných senátů za další zločiny přísné tresty, i toto rozhodnutí ale vrchní soud zrušil.

Vedle Berdycha figurují v obžalobě, kterou řeší městský soud, i další
členové gangu - Radek Trumpeš, přezdívaný Tatarka, Josef Kunstat, přezdívaný Indián a bývalý dopravní policista Jiří Železný.

Počet obžalovaných se nyní zřejmě zvýší. Předseda senátu Petr Braun hovořil například o Marcelu Mikyškovi, Janu Zeleném, přezdívanému Malej Honzík, Michalu Pinekerovi či Tomáši Půtovi. Nově pak byli v minulosti kvůli únosům obviněni například Jiří Grospič, podnikatel Luděk Žalud starší, přezdívaný Ministr, a muž jménem Konečný. Údajně jde o bývalého obchodního partnera jednoho z unesených podnikatelů.

Únosy, týrání a milionové škody 

První oběť únosu si podle obžaloby Berdych a další muži vyhlédli v říjnu 2000 v Praze 4. Jana H. donutili nastoupit do auta a odvezli jej do rekreační chaty u Prahy. Pod pohrůžkami od něj měli vymoci klíče od bytu a kanceláře a šeky na 400 tisíc korun. Potom mu podle obžaloby ukradli dva automobily a způsobili škodu přes 1,3 milionu korun.

Další dvě události se odehrály v dubnu 2001. Bývalý dopravní policista Jiří Železný se tehdy vydával za policistu a prováděl fiktivní dopravní kontroly v Praze 10 a 6. Když mu projíždějící řidiči zastavili, údajně je násilím za pomoci kompliců vtlačil do vozu. Dvěma obětem podle obžaloby svázali nohy a ruce, nasadili kuklu a odvezli je na chatu, kde je několik dnů drželi a žádali milionové výkupné.

Po obětech policie marně pátrá 

Obětí násilí byl podle obžaloby i policejní informátor Luboš Sotona, korunní svědek nejznámější korupční aféry 90. let, který přispěl k odsouzení bývalého šéfa Centra kuponové privatizace a Střediska cenných papírů Jaroslava Liznera. Po Sotonovi policie marně pátrá. Podle některých spekulací se stal obětí lidí kolem Berdycha.

V procesech s členy gangu padlo již několik rozsudků, další případy soudy řeší. Některé kauzy dosud před soud nedoputovaly. Samotnému Berdychovi již senáty pravomocně uložily přes 15 let vězení.

Detektivové dostali za spolčení s gangem Berdycha 13 a 10 let.
Zdroj: ČT24