Pozor kachny! Za „novou“ dopravní značku hrozí pokuta až 300 tisíc

Záluží - Existují jen dvě zvířata, která smějí být v Česku na dopravních značkách. A kachna to není. Právě kvůli tomu vznikl neobvyklý spor mezi chovateli drůbeže v Záluží na Plzeňsku a Správou a údržbou silnic ve Starém Plzenci. Chovatelé si totiž vyrobili svépomocí výstražnou značku Pozor kachny a pověsili ji na plot u silnice. Má řidiče upozornit, že v místě silnice občas přecházejí kačeny. Správce silnic považuje umístění značky za protizákonné.

Podle úředníků musí být červený trojúhelník s obrázky kachny a kachňat okamžitě odstraněn. Do toho se jeho majiteli ovšem nechce. „Jsou to symboly, které jsou umístěny na soukromém pozemku a jsou to soukromé značky,“ říká chovatel a majitel pozemku Josef Suchý.

Podle silničářů by mohl nastat chaos v dopravním systému, kdyby si každý chovatel zvířat dával na silnici svoje značky. „Z hlediska správce silnic s tímto nemůžeme souhlasit, protože každé svislé i vodorovné dopravní značení musí být stanoveno příslušným silničněsprávním úřadem,“ vysvětluje Kamila Kolaříková ze Správy a údržby silnic.

O většině zvířat, která se pohybují kolem silnice, může informovat dodatková tabule. Pokud chovatelé značku s kachnami neodstraní, hrozí jim pokuta až 300 000 korun.