Čeští piloti vrtulníků se připravují na misi v Afghánistánu

Praha - Dosud nejnáročnější zahraniční mise nejspíš čeká české piloty vrtulníků, kteří se připravují na nasazení v Afghánistánu. Na extrémní afghánské podmínky se budou letci připravovat na cvičení v zahraničí. Armáda kvůli misi také začala upravovat pět transportních vrtulníků.

S vysokými horami, všudypřítomným prachem i horkem, které snižuje výkon motorů, se budou muset vyrovnat posádky tří českých vrtulníků od poloviny příštího roku. Cvičit se letci budou ve francouzských Alpách a v pouštních podmínkách ve Španělsku. V blízké budoucnosti se k nim připojí i palubní střelci. „Je to úplně nová profese šitá na míru podmínek v Afgánistánu, kde je nutné krýt výsadek,“ prozradil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Stroje pro Afghánistán teď procházejí modernizací. Ruské vrtulníky Mi-171 čeká výrazná obměna vybavení. Úprava jednoho stroje přijde na 100 milionů korun. Modernizované stroje by si armáda měla převzít v prosinci. Mise vrtulníků v Afghánistánu ale musí ještě projít schvalováním v parlamentu.