Některé vlakové jízdenky jsou ode dneška dražší

Praha - Letošní druhá změna jízdního řádu přinesla zdražení některých typů jízdného a jízdenek. Zřejmě nejcitelnější změnou je zdražení kilometrické banky, jejíž cena se zvýšila z 1600 na 1800 korun. Základní ani zákaznické jízdné se nemění. Změna počtu spojů a času odjezdů nepřinesla žádné výraznější změny. Důvodem zdražení jsou podle drah rostoucí ceny nafty a elektřiny.

Vedle kilometrické banky se cena zvýšila také u jednodenních síťových jízdenek ČD Net. Za jízdenku, kterou je možné využít na všechny spoje ČD, cestující nově zaplatí 440 korun, což je o 50 korun více než dosud. Analogicky zdražuje i varianta ČD Net pro dvě až pět osob. Podraží také víkendová síťová jízdenka SONE+ pro dálkové vlaky; naproti tomu SONE+ pro osobní vlaky se nemění.

Jiné výhodné tarify dráhy dneškem zcela ruší. Týká se to třeba jízdenky SC Net na vlaky pendolino, kterou dráhy zavedly loni v září. Jejich držitelé mohli po cestě pendolinem zdarma využít na navazující spoje ve Středočeském kraji, Moravskoslezském kraji a Jihomoravském kraji. V celkových součtech by se zdražení mělo týkat zhruba čtyř procent cestujících.

Grafikon doznal největších změn v Praze. Některé dálkové vlaky nebudou během letních prázdnin zajíždět na hlavní nádraží, nýbrž svou cestu předčasně ukončí v jiné pražské stanici. Důvodem je kompletní přestavba kolejiště, trolejí i nástupišť na hlavním nádraží.

Změna se dotkne především vlaků EuroCity, které jezdí mezi Prahou a severoněmeckými městy. Vlaky z Berlína a Hamburku budou začínat a končit v Holešovicích. Týká se to i luxusních vlaků EuroNight z Basileje a Amsterodamu. Časy odjezdů a příjezdů se nemění.

Vedle mezinárodní dopravy ovlivní přestavba hlavního nádraží také vnitrostátní spoje. Až do 10. září budou rychlíky Praha - Hradec Králové jezdit netradičně na Masarykovo nádraží, plzeňské rychlíky a osobní vlaky od Berouna budou do konce srpna jezdit pouze na Smíchov. V krajské dopravě se jízdní řád zásadně nemění.