Neziskové organizace stojí před existenčními problémy, nemají peníze

Praha - V Praze se už podeváté setkaly neziskové organizace z celé České republiky. Nejen kvůli menšímu prostoru jich ale bylo méně než loni, řada neziskovek se totiž potýká s finanční krizí, některé mluví i o zániku. Chybějí totiž peníze z evropských zdrojů.

Přišli jsme i o několik miliard, stěžují si české neziskové organizace. Nedostaly se totiž včas ke zdrojům z Evropské unie, některé z neziskovek jsou přitom na nich přímo závislé a teď mají vážné existenční problémy. „Nemají základní prostředky na údržbu kanceláří, nájem, telefony a platy,“ vysvětluje Lenka Bennerová, ředitelka sdružení fórum 50 %.

Krachují především genderové organizace, hlavně ty, které pomáhají obětem domácího násilí. „Vláda se zavázala nebo nějakým způsobem dala signál k tomu, že některé problémy ve společnosti vyřeší právě pomocí neziskových organizací, ale nedokáže zajistit jejich udržitelnost,“ stěžuje si Monika Landmanová, ředitelka Otevřené společnosti.

V Bruselu dávají za pravdu neziskovkám, Evropská unie prý na vině není, za problémy s financováním neziskovek si může Česko samo. Problémem je složitý administrativní systém, odpovědnost za něj ale nechce mít ani současná, ani předchozí vláda: „Předcházející vláda to zanedbala. Čili tím došlo k posunu a zpoždění a důsledkem je i pozdější vypisování výzev a grantových schémat,“ uvádí Petr Nečas z ODS. Zdeněk Škromach ale vidí vinu jinde: „Je to vina vlády, protože se pan místopředseda Čunek, místo aby se věnoval evropským penězům, věnoval své kauze s úplatky.“

První peníze z evropských fondů se přitom k neziskovkám dostanou s největší pravděpodobností až v roce 2009. Není ale zatím jisté, jestli to bude stačit a některé neziskovky do té doby nezaniknou. Ne všechny budou mít odvahu vzít si od banky překlenovací úvěr.