Prezidentův názor na Lisabonskou smlouvu je podle Teličky okrajový

Praha – Přestože Irové odmítli Lisabonskou smlouvu, která měla určit, jak bude nadále fungovat Evropská unie, další státy by ji měly ratifikovat. Bývalý eurokomisař Pavel Telička to uvedl v Dobrém ránu s tím, že irský názor je v menšině a nelze ho srovnávat ani s francouzským a nizozemským odmítnutím někdejší euroústavy.

Evropská unie již má zkušenost s irským odmítnutím společné smlouvy, neboť právě ostrovní stát odmítl smlouvu z Nice, která mimo jiné rozšířila EU o deset nových států. Irové si tehdy referendum zopakovali a podruhé dokument schválili. Podobně je podle Teličky možné řešit současnou situaci. Všeobecná vůle schválit Lisabonskou smlouvu je totiž velmi silná.

Odpor k Lisabonské smlouvě je v Evropě podle Teličky spíše okrajový a podobně je tomu i v Česku: „Družina českých euroskeptiků je velmi osamocená. Nemyslím si, že by dokázala zabrzdit proces.“ Zatímco totiž český prezident považuje dokument za mrtvý, hodlají ho schválit kromě Irska všechny státy EU včetně Spojeného království. V Česku není klíčová reakce prezidenta, nýbrž kabinetu. „Vláda projevila vůli tento smluvní dokument sjednat, proto ho podepsala,“ domnívá se Telička.

Situace je dnes podle bývalého eurokomisaře odlišná než v době, kdy Francouzi a Nizozemci odmítli někdejší Niceskou smlouvu. Zatímco tehdy se postavilo proti dokumentu několik desítek milionu lidí, v případě Irska a Lisabonské smlouvy se jedná pouze o statisíce. Protože právě Irsko zatím značně profitovalo ze členství v Evropské unii, naznačil Telička, že chyba nemusí být v samotné smlouvě, ale ve státě, který ji odmítl.

Prezident republiky Václav Klaus při rozhovoru pro Českou televizi
Zdroj: ČT24