Zrušení sankcí proti Kubě odloženo, Češi je chtějí ponechat

Praha/Lucemburk - Česká republika byla připravena na dnešním jednání ministrů zahraničních věcí Evropské unie zablokovat zrušení unijních sankcí proti Kubě. Ministři však plánovanou debatu odložili, o možném zrušení sankcí se bude jednat až na summitu EU koncem týdne. Česko by k tomuto kroku přistoupilo, pokud nebude na jednání dosaženo nějakého pokroku v oblasti lidských práv, která jsou pro českou diplomacii stěžejní.

V minulých dnech z různých diplomatických kruhů zaznívalo, že se státy unie už blíží dohodě o definitivním zrušení nyní pozastavených sankcí. Slovinsko, které nyní unii předsedá, ale novináře informovalo, že se debata o sankcích a jejich případném zrušení přesouvá na čtvrtek. Bude součástí čtvrteční večeře ministrů zahraničních věcí na summitu EU.

„Když nedosáhneme pokroku v oblasti lidských práv, tak to zablokujeme,“ řekl při příjezdu na jednání šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Co konkrétně by si pod tímto pokrokem představoval, neupřesnil. Zdůraznil však, že otázka dodržování lidských práv na Kubě je pro Prahu klíčová.

Případné zrušení sankcí se příliš nelíbí Spojeným státům, které chtějí zachovat tlak na tuto ostrovní zemi, aby se její komunistický režim odhodlal k opravdovým demokratickým reformám. Naopak na zrušení represí tlačí v EU hlavně Španělsko. Argumentuje mimo jiné tím, že by úplné zrušení sankcí mohlo povzbudit k reformám nové vedení země v čele s Raúlem Castrem, bratrem někdejšího dlouholetého vůdce Fidela Castra. Ten odstoupil 24. února.

Opatření proti Kubě byla přijata po zákrocích komunistických úřadů proti disidentům v roce 2003 a zahrnují i zákaz návštěv vysoce postavených činitelů. Formálně byla pozastavena v roce 2005.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na TK během summitu NATO.
Zdroj: ČT24