Vojenský újezd v Brdech si prohlíželi američtí experti

Praha/Brdy - Týden poté, co armáda odvezla z kóty 718 v Brdech aktivisty Greenpeace, navštívil vojenský újezd tým amerických expertů na požární ochranu, logistiku, zdravotní zabezpečení a ochranu krajiny. "Návštěva amerických expertů se nemusela nezbytně odehrát na kótě 718," uvedl ale mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Podle něho není žádná přímá souvislost mezi příjezdem odborníků a vyklizením kóty. Američané zůstanou v Česku do pátku.

Jejich návštěva prý navazuje na vojensko-technické konzultace, které se uskutečnily během loňského roku, uvedlo ministerstvo. Letos i loni se v Česku vystřídalo několik amerických expertních týmů, které zkoumaly podmínky pro případné rozmístění jednotlivých částí radarové základny USA.

Radar je stále předmětem diskusí i protestů

Hlavní smlouva o radaru je již hotová, na dubnovém summitu NATO se na ní shodli český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho americká kolegyně Condoleezza Riceová. Ta by ji měla přijet v červenci do Prahy podepsat. Vláda by chtěla zároveň k podpisu předložit i druhou doplňkovou smlouvu (SOFA), upravující podmínky pro pobyt amerických vojsk na našem území. Její text ale stále není hotov.

Proti radaru se v Česku podle průzkumů staví většina obyvatelstva a také část politiků, z opozičních i vládních stran. Ministr školství dnes uvedl, že smlouva o radaru by měla být parlamentu předložena k ratifikaci až po prezidentských volbách v USA.