Manželé stráví za vraždu pro peníze 20 a 18 let za mřížemi

Zlín - Manželé Iveta a Petr Motalíkovi z Kroměříže stráví za mřížemi dohromady 38 let. Krajský soud jim vyměřil za vraždu 18 a 20 let vězení. Podle soudu manželé v únoru připravili o život pětadvacetiletou ženu z Morkovic na Kroměřížsku, matku dvouapůlroční dcery. Motivem jejich jednání byly peníze. Motalík si ponechal lhůtu na odvolání, jeho manželka se práva na odvolání na místě vzdala.

Podle obžaloby manželé svou oběť vylákali a zavezli do lesa u Buchlovic na Uherskohradišťsku, kde ji pak zvlášť surovým způsobem usmrtili. Petr Motalík ženu škrtil, dokud neztratila vědomí, a poté jí železnou tyčí od heveru zasadil nejméně devět úderů do hlavy. Jeho žena hrůznému činu přihlížela.

Motalík poté tělo uložil do nedalekého příkopu a zahrabal listím. Měl přitom oběti zasadit ještě další dvě rány do hlavy. Napadená podlehla rozsáhlým zraněním zejména v důsledku otoku a zhmoždění mozku. Její tělo nalezl o několik dní později kolemjdoucí.

Manželé údajně měli přes prostředníka dívce vyřídit úvěry tak, aby si mohla koupit byt v Kroměříži. Celkem šlo o více než 600.000 korun, z nichž si prý 400.000 nechal zprostředkovatel Ivo Švajda, zbytek připadl manželům, když poškozená dostala údajně jen asi 20.000 korun. Manželé prý poté dostali strach, že by mladá žena o podvodech promluvila. „Manželku proto napadlo, že ji zabijeme. Šlo o odstranění problému. Strašně toho lituji, dalo se to řešit jinak,“ uvedl Motalík.

Podle psychiatra ale oba manželé netrpí žádnou psychickou chorobou a dobře věděli, co dělají. Jejich jednání bylo cílené, předem připravované a koordinované. Příbuzní zavražděné ženy prostřednictvím své zmocněnkyně požadují u soudu náhradu škody celkově převyšující jeden milion korun.