Klaus: Resuscitovat se mají pacienti, ne smlouvy EU

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes přesunul z Fakultní nemocnice Bulovka do Rehabilitačního centra Malvazinky, kde by měl strávit další dva týdny. Poprvé od své operace také vystoupil na veřejnosti. Kromě svého zdravotního stavu se vyjádřil i k nedělnímu fotbalovému utkání, Lisabonské smlouvě a stručně okomentoval situaci na české politické scéně. Prezident zítra oslaví sedmašedesáté narozeniny.

„Irské ne jasně řeklo, že smlouva skončila. Nerozumím britskému parlamentu, že o smlouvě ještě hlasuje,“ reagoval na odmítnutí Lisabonské smlouvy v irském referendu. Všichni by podle jeho slov měli pochopit, že tudy cesta nevede.

„Je třeba si sednout ke stolu a napsat zcela nový dokument úplně jiného typu, založený na jiných myšlenkách a jiném základě. Jestli mě ještě donutí, abych byl dlouho v nemocnici a rehabilitoval, tak ho z dlouhé chvíle napíšu,“ dodal prezident.

K současné situaci na české politické scéně se prezident příliš vyjadřovat nechtěl. Koalice byla podle jeho slov chatrná od začátku: „Volby před dvěma lety nám daly špatný výsledek, který se nedá nijak překonat. Přál bych si, aby vláda vydržela po dobu svého funkčního období.“  

Po skončení pobytu v Rehabilitačním centru Malvazinky by jeho rekonvalescence měla pokračovat na zámku v Lánech. Zotavovat by se Klaus měl zhruba tři měsíce. První pracovní návštěvu po operaci přijal v nemocnici již minulé pondělí, z kliniky začal minulý týden vyřizovat opět i korespondenci.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24