Reforma policie míří ve sněmovně do finále

Praha - Nový zákon o policii a balík dalších legislativních změn, které tvoří vládní plán reformy policie, je po dnešku ve sněmovně před konečným hlasováním. Poslanci dnes v rámci takzvaného druhého čtení navrhli v předloze řadu změn. Padly mimo jiné návrhy, které mají řidiče zbavit povinnosti odhadovat výši škody při dopravní nehodě.

Někteří poslanci chtějí z vládního návrhu škrtnout výrazné zvýšení pokut za některé přestupky či vypustit paragraf, který dává policii možnost používat elektrické paralyzéry. Zazněly také návrhy, které mají omezit pravomoc obecních a městských policií zasahovat do silničního provozu. O definitivní podobě nového zákona o policii sněmovna rozhodne zřejmě příští týden.

Vládní návrh mimo jiné zřizuje 14 krajských policejních správ. V regionech, kde doposud chyběly, vzniknou sloučením okresních ředitelství policie. Řada změn se týká dohledu policie na silniční provoz. Například při měření alkoholu v krvi by měla orientační dechová zkouška stejnou váhu jako odběr krve u lékaře. Vláda také chce umožnit, aby soukromé firmy nejen měřily rychlost vozidel, ale i pořizovaly osobní údaje řidičů. Policie by nově vyšetřovala jen dopravní nehody, u nichž by vznikla větší škoda než 100.000 Kč. Řidič, který by policisty přivolal k nehodě neodůvodněně, by musel výjezd uhradit.

Pravomoci policie by se podle vládního návrhu rozšířily například o možnost vypnout telekomunikační spojení v případě nebezpečí terorismu. Při pátrání by měli policisté přístup k údajům o telefonátech, použití platebních karet nebo o poskytnutí lékařské péče. Vstupovat by také mohli do všech živnostenských provozoven. Policie by také měla volnější ruce při použití některých zbraní, například elektrických paralyzérů. Jejichž použití přitom OSN označila za formu mučení.